Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Συμπόσιο της τουρκικής προεδρίας στην Ιαπωνία για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


Σεπτέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Στα πλαίσια μιας ‘παγκόσμιας’ εκστρατείας της Τουρκίας σε πρωτεύουσες ισχυρών κρατών για την αλλαγή του αριθμού των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο,  σχετική «ενημέρωση» των Ιαπώνων.

Έτσι,
το Τμήμα Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας διοργάνωσε, την Πέμπτη, συμπόσιο με τίτλο «Μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Νέα Προσέγγιση για την Ανοικοδόμηση της Διεθνούς Τάξης» στην ιαπωνική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.

Το σεμινάριο συντόνισε ο συντονιστής του Ερευνητικού Κέντρου SITA στην Ουάσιγκτον, Κίλιτς Κανάτ, παρουσία του πρέσβη της Άγκυρας στην Ιαπωνία,  Κορκούτ Γκούνγκεν, και Τούρκων και Ιαπώνων εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνιών, Φαχρουντίν Άλτον, συμμετείχε μέσω σύνδεσης βίντεο στο συμπόσιο, μιλώντας για την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο σε πολέμους και ανθρωπιστικές καταστροφές στο παρελθόν και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας τώρα.

Ο Άλτον τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η άδικη και αδιαφανής δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι το να αποκαλούμε «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (μέλη)» είναι μια ισχυρή αντίρρηση για την αδικία, την τυραννία και την καταπίεση.

Ο Άλτον πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναδιαρθρωθούν σύμφωνα με τα ιδανικά της παγκόσμιας ειρήνης, ευημερίας και δικαιοσύνης, σύμφωνα με την έκκληση για έναν «πιο δίκαιο κόσμο».

Μετά το πέρας του συμποσίου, ο Τούρκος πρέσβης απένειμε δώρα στους συμμετέχοντες σε ένδειξη εκτίμησης και ευχαριστιών για τη συμβολή τους στο συμπόσιο.

Εδώ και πολλά συνεχή χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει την την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ενσωματώνεται στο σύνθημα «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» σε σχέση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιδιώκοντας να καταστεί η Τουρκία μέλος  αυτού.

Turk Press, Anadolu,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr