Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ο σκοπός της επίσκεψης του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη Βαγδάτη


Σεπτέμβριος 18, 2022. Ελλάδα.

 

Ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν πήγε στο Ιράκ στις αρχές της εβδομάδας και συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σουνιτικού Συνασπισμού Κυριαρχίας  Χάμις Χαντζάρ και ορισμένους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς είχε και μυστικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μπαρχάμ Σαλίχ και τον πρωθυπουργό Μουσταφά Καζέμι.

Η επίσκεψη του Φιντάν στο Ιράκ συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Ιράκ και τις συνεχείς επιθέσεις του τουρκικού κράτους στα βόρεια της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κουρδιστάν.


Ηγεμονία της Τουρκίας και δημιουργία Σουνιτικής Περιοχής


Ο Μοχάμεντ Σαμάρι, βουλευτής του Συνασπισμού για το Κράτος Δικαίου, δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν:

«Η επίσκεψη του Χακάν Φιντάν είναι μια προσπάθεια να εδραιωθεί η ηγεμονία της Τουρκίας έναντι των Σουνιτών και να τους ενθαρρύνει να απαιτήσουν τη δημιουργία μιας σουνιτικής περιοχής στο ιρακινό έδαφος».

Επίσης:

«Η επίσκεψη του Φιντάν έχει στόχο να πείσει τους Σουνίτες να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία και να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις για να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις στο Ιράκ», είπε ο Τζάσιμ Μοχάμεντ Τζααφάρ, Τουρκμένιος πολιτικός, στα τοπικά ΜΜΕ. Θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

«Οποιαδήποτε σύγκρουση στο Ιράκ θα βλάψει την Τουρκία και θα χάσει πολλά χρήματα που έχουν κερδίσει μέσω των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ιράκ καθώς ο ετήσιος εμπορικός κύκλος εργασιών έχει φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια», είπε ο Τζααφάρ.


Κουρδικές συναντήσεις


Μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη του Σουνιτικού Συνασπισμού Κυριαρχίας  Χάμις Χαντζάρ, αυτός μαζί με τον Μοχάμεντ Χαλμπούσι επισκέφθηκαν χθες την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ,  και συναντήθηκαν με τον Μασούντ Μπαρζανί, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK).

 Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μασούντ Μπαρζανί, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και η ανάγκη να βασιστεί κανείς στη γλώσσα του διαλόγου και να ακολουθήσει συνταγματικές και νομικές μεθόδους.

Ο Μπαρζανί και οι σουνίτες ηγέτες τόνισαν τη σημασία της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μετά από νόμιμες προετοιμασίες και σύμφωνα με τους συνταγματικούς μηχανισμούς πριν από το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που έχει πλήρη εξουσία και εμπιστοσύνη στα προγράμματά της.

 

Ο  Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Σιντζάρ

 

 Πριν από την επίσκεψη του αρχηγού των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στην περιοχή του Σιντζάρ, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα όχημα των δυνάμεων της YBŞ κοντά σε αρχηγείο των ιρακινών δυνάμεων στο Σιντζάρ στις 11 Σεπτεμβρίου, προφανώς ως ένδειξη ότι η περιοχή ελέγχεται από τους Τούρκους.

 

Εκβιασμός της Τουρκίας προς το Ιράκ "να αγοράσετε τουρκικά όπλα"

 

Το Ιράκ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά συνομιλιών με την Τουρκία για την κοινή χρήση νερού από τη δεκαετία του 1960, αλλά καμία από αυτές δεν πέτυχε, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ειρήνης.

Στις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης για το θέμα της κοινής χρήσης του νερού, η προϋπόθεση της Τουρκίας για την ιρακινή πλευρά ήταν ότι το Ιράκ πρέπει να αγοράσει όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία με αντάλλαγμα την αυξημένη απελευθέρωση νερού από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη.

 

Το Ιράκ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία για να αγοράσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία, με αντάλλαγμα η Άγκυρα να απελευθερώσει περισσότερο νερό στο Ιράκ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή Μπασίρ στα σύνορα με τη Μοσούλη.


Όχι στην κουρδική αυτοδιοίκηση


Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών -MIT στο Ιράκ ήταν η άσκηση πίεσης στα ιρακινά κόμματα, ιδιαίτερα στους Σουνίτες, το PDK και τους Τουρκμένους προκειμένου να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις του τουρκικού κράτους, καθώς και να αντιταχθούν στην  κουρδική αυτοδιοίκηση του Σιντζάρ.

Το τουρκικό κράτος συνεχίζει τις παραβιάσει στο Ιράκ καθώς τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν είπε ότι το Ιράκ έχει στείλει 296 υπομνήματα διαμαρτυρίας στην Τουρκία και ότι το τουρκικό κράτος έχει διαπράξει 22.742 παραβιάσεις στο ιρακινό έδαφος και έχουν ειδοποιηθεί οκτώ φορές από το Ιράκ με επίσημες επιστολές.

rojnews.news

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr