Κοσσυφοπέδιο: Νατοϊκές ασκήσεις- για την αποτροπή εντάσεων


Σεπτέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) ανακοίνωσε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με την ονομασία «Golden Sword» σε περιοχή ασκήσεων του στρατοπέδου «Νόβο Σέλε», στον δήμο Βούστριας, που βρίσκεται κοντά στη Μιτρόβιτσα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της KFOR, Λούκα Πιπέρνι, οι ειρηνευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όταν λήξει η προθεσμία για την ταξινόμηση των αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες στις 31 Οκτωβρίου.

Σε δελτίο τύπου, η KFOR ανέφερ ότι η αποστολή EULEX για το κράτος δικαίου θα συμπεριληφθεί επίσης στην άσκηση.

 «Η άσκηση θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, όπου το προσωπικό της KFOR θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενό συντονισμό με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την αποστολή EULEX».

Η άσκηση της KFOR είναι μέρος των σχεδίων που δημοσιεύθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα από τα στρατεύματα της KFOR, όπου ανακοινώθηκε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου «θα πραγματοποιήσουν άσκηση ρουτίνας με μια από τις εφεδρικές μονάδες της» με μια προσωρινή αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο πεδίο. 

Αυτές οι ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν και οι εφεδρικές μονάδες του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθούν μόλις ένα μήνα πριν από την προθεσμία που έχει ορίσει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων με πινακίδες κυκλοφορίας σερβικών πόλεων που εκδίδουν οι σερβικές αρχές στους Σέρβους που βρίσκονται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

 

Άφιξη Βρετανών στρατιωτών

 


Πριν από δέκα ημέρες, ωστόσο, ένα στρατιωτικό σώμα από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο Κοσσυφοπέδιο για να συμμετάσχει στις ασκήσεις με στόχο τη διατήρηση «υψηλού επιπέδου ετοιμότητας και τη συμβολή στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο».

Στις 31 Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επέβαλε αμοιβαιότητα στα ταξιδιωτικά έγγραφα και τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων, σημειώθηκαν συγκρούσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των ντόπιων Σέρβων.

 Οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στο δρόμο και έφυγαν μόνο όταν επενέβησαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου συμφώνησε να αναβάλει την προθεσμία για την εφαρμογή της απόφασης για τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

 

 Deutsche Welle(sq)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr