Το Ιράν απέρριψε την τουρκική πρόταση για τον διεθνή κόμβο φυσικού αερίου


Νοέμβριος 14, 2022. Ελλάδα.

Η Τουρκία προσφέρθηκε να αγοράσει φυσικό αέριο από το Ιράν στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός διεθνούς κόμβου φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με ειδικό, το Ιράν απέρριψε αυτή την προσφορά επειδή δεν θέλει να παραχωρήσει τους στρατηγικούς πόρους του στην Τουρκία.

Καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την ιδέα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου για την Ευρώπη στο Στενό του Βοσπόρου, σύμφωνα με την προτίμηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο άνθρωπο που «μένει στο λόγο του», ειδικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των χωρών άρχισαν να εξετάζουν αυτήν την περίπτωση που έγινε κύριο θέμα.


Υπάρχει αμφισβήτηση


Ωστόσο οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες είναι αμφίβολοι σχετικά με τον κόμβο αυτόν, αλλά, και η εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής αγοράς για πώληση του ρωσικού φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιλογή για αυτούς.

Η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση που προκαλείται από τον υπερπληθωρισμό δημιουργώντας έναν διεθνή άξονα διανομής φυσικού αερίου (κόμβος αερίου) για φυσικό αέριο αγωγών και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αυτή τη στιγμή, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο 85,5%.

Η έλλειψη αγορών πωλήσεων για τη Ρωσία και ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχουν ωθήσει και τις δύο χώρες προς το φιλόδοξο έργο κόμβου φυσικού αερίου Πούτιν-Ερντογάν, γράφει το δημοσίευμα.


Οι προϋποθέσεις ενός Κόμβου



Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων
Irna ότι ενώ η Τουρκία θέλει να γίνει κόμβος φυσικού αερίου, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για να γίνει κόμβος φυσικού αερίου, πολλές πηγές τροφοδοσίας από διαφορετικές κατευθύνσεις και διαφορετικές οδούς παράδοσης πρέπει να συγκλίνουν σε ένα μέρος όπου η χώρα του κόμβου μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο και να κάνει δυνατές εμπορικές συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες από άλλες χώρες.

Επίσης, θα πρέπει να καθοριστούν και να εφαρμοστούν οι κανόνες για το πώς να γίνεις κόμβος αερίου.

 Επιπλέον, η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει κόμβος φυσικού αερίου με φυσικό αέριο από μία πηγή, θέμα στο οποίο το Ιράν, ως μία από τις πηγές εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Τουρκία, δεν έχει ακόμη αποδεχθεί αυτό το σχέδιο και δεν είναι διατεθειμένο να παραδώσει τον ρόλο του εξαγωγέα φυσικού αερίου σε Ευρώπη στους Τούρκους.

 

Το Ιράν δεν δίνει το αέριό του για μεταπώληση από τους Τούρκους


Ο Φιρούζ Ντολαταμπάντι, πρώην πρεσβευτής του Ιράν στην Άγκυρα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Irna σχετικά με την προσπάθεια της Ρωσίας να κάνει την Τουρκία κόμβο φυσικού αερίου της περιοχής:

 «Αυτό το σχέδιο δεν είναι δυνατό, και ακόμη κι αν υλοποιηθεί, είναι ένα προσωρινό μέτρο, καμία χώρα δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τη γεωπολιτική της ανωτερότητα» να παραδώσει επίσης τη βιομηχανία φυσικού αερίου σε άλλη χώρα. 

Η Ρωσία δεν θα το κάνει αυτό μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα.

 Επιπλέον, τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σώσει τις χειμερινές της ανάγκες και δεν έχει οξύ πρόβλημα.

Ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στην Τουρκία σημείωσε:

«Η Τουρκία είχε επίσης διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να λάβει φυσικό αέριο και το πρόβλημα ήταν ότι οι Τούρκοι σχεδίαζαν να αγοράσουν φυσικό αέριο από εμάς και να το εξάγουν οι ίδιοι στην Ευρώπη, κάτι που δεν ήταν αποδεκτό από το Ιράν και πάντα δηλώνει πιστό στο δικαίωμά του».

 

Οι διάφορες πηγές φυσικού αερίου της Τουρκίας

 

Πριν από λίγο καιρό, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε στην τουρκική τηλεόραση: «Φυσικά, η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παίκτης, μια σημαντική χώρα προμηθευτής. Μέχρι πρόσφατα, οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κάλυπταν έως και το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Στην περίπτωση της Τουρκίας, το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 40% της κατανάλωσης της χώρας μας. «Ωστόσο, δεν θα επικεντρωθούμε σε μία μόνο πηγή προμήθειας».

Ο Ντονμέζ είπε ότι οι συνομιλίες με τη Λιβύη επίσης συνεχίζονται, και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να προστεθεί σε αυτήν η εξαγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, έχουν γίνει έρευνες για αγορά φυσικού αερίου ακόμη και από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που έχει τους πλουσιότερους πόρους εισροών και τη μεγαλύτερη ποικιλία σε σύγκριση με άλλα κέντρα εμπορίου φυσικού αερίου στον κόσμο και υπάρχει ροή φυσικού αερίου από σχεδόν 15 χώρες.

Dw.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr