Κοσσυφοπέδιο: «Οποιαδήποτε ιδέα για ένωση με την Αλβανία είναι αντισυνταγματική»


Δεκέμβριος 4, 2022. Ελλάδα.

Οποιαδήποτε ιδέα να ενωθεί το Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία είναι αντισυνταγματική, δήλωσε ο Φατμίρ Σεχόλι, αναλυτής από το Ινστιτούτο για την Επιβεβαίωση των Διεθνικών Σχέσεων στην Πρίστινα, σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι αναβιώνουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, αναφέρει το RTV.

«Επιδίωξη από το 1945»

Επισημαίνει ότι η αλβανική φιλοδοξία για προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου υπάρχει από το 1945, αλλά ότι στις σημερινές συνθήκες και σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, αυτό δεν είναι εφικτό με κανέναν τρόπο, αλλά μπορεί να υπάρξει μόνο ως ιδέα.

Όπως δήλωσε, η ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία είναι πολιτική ιδέα του Κούρτι, αλλά είναι ανέφικτη σύμφωνα με το Σύνταγμα, γι' αυτό, όπως λέει, ο Κούρτι δεν θα προσπαθήσει καν να το πραγματοποιήσει.

Ο Ράμα αποφεύγει επίσκεψη στο Βελιγράδι

Σε δήλωσή του για το Tanjug, ο Σεχόλι επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συνέβαλε σημαντικά στην εξεύρεση ευκαιριών για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

«Πιστεύω ότι ο Ράμα παίζει μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά. Θα ήθελα τα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν περισσότερους τέτοιους πρωθυπουργούς που προσπαθούν να λύσουν την κατάσταση. Δεν ήταν εύκολο για τον Ράμα να έρθει στο Βελιγράδι και να επισκεφτεί τον Βούτσιτς, επειδή η αντιπολίτευση στην Αλβανία τον κατηγορεί για αυτό», είπε ο  Σεχόλι.


Πιστεύει επίσης ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Αλμπίν Κούρτι  έχουν την ευκαιρία να επιλύσουν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και να ενταχθούν στις προοδευτικές ευρωπαϊκές τάσεις.

Kosovo Online

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr