Αναθάρρησαν οι Χριστιανοί στο Ιρακινό Κουρδιστάν – εμφανίστηκαν διακοσμητικά των Χριστουγέννων


Δεκέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

Μετά από μια δεκαετία ισλαμικής τρομοκρατίας, της οικονομική κρίσης,  αλλά και της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, στις χριστιανικές περιοχές του Κουρδιστάν στο Ιράκ,  έκαναν την εμφάνισή τους στολίδια για τον εορτασμό της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

«Πρωτοφανείς στολισμοί εδώ και δέκα χρόνια, εξαπλώθηκαν σε όλα τα προάστια και τις γειτονιές με χριστιανική πλειοψηφία στο Ερμπίλ και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις στην περιοχή του Κουρδιστάν, ως προετοιμασία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Εδώ, στο προάστιο Άνκαβα, το οποίο αγκαλιάζει όλες τις χριστιανικές ομολογίες , όλοι φαίνεται να ασχολούνται με την απόκτηση διακοσμητικών αντικειμένων, όπως κεριά, χριστουγεννιάτικα δέντρα και γλυκά, για να γιορτάσουν τις χριστουγεννιάτικες τελετές που οι Χριστιανοί στερήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ένας επιχειρηματίας, ο  Εμανουέλ Μάσο, εξηγεί: «Οι συνθήκες των Χριστιανών στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ είναι πολύ καλές, ακόμη και άριστες, και τις σέβονται πολύ όλοι. Εάν περιπλανηθείτε σε όλο το Ερμπίλ, θα βρείτε διακοσμήσεις παντού, ακόμα και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υποστηρίζει αυτούς τους εορτασμούς».

 

Χριστιανοί από διάφορες πόλεις του Ιράκ , πηγαίνουν στο προάστιο Άνκαβα, για να συμμετάσχουν μαζί στους εορτασμούς φέτος. Σε μια πολυθρησκευτική κοινωνία όπως η περιοχή του Κουρδιστάν, ο εορτασμός γενεθλίων έχει γίνει αφορμή για να συγκεντρωθούν οι διάφορες φιλειρηνικές αιρέσεις.

Σπίτια, καταστήματα και δρόμοι μετατρέπονται, με την έναρξη της νύχτας, σε κάτι που μοιάζει με έναν χαρούμενο πίνακα στον οποίο τα χρώματα αναμειγνύονται με χριστουγεννιάτικα αισθήματα αγαλλίασης.

Ο Αζάντ Αράμ, ένας Χριστιανός από το Ντοχούκ, λέει: «Αυτή η κοινωνική αρμονία διέλυσε τον σεχταρισμό και τις ακατάλληλες πρακτικές μεταξύ των ανθρώπων, έτσι η αγάπη αυξήθηκε και η αγάπη του Ιησού μεγάλωσε μεταξύ όλων και οι αιρέσεις αναμίχθηκαν μεταξύ τους, έτσι ώστε όλοι έγιναν σαν να ήταν σε μια θρησκεία».



 

Όσο για τους μη χριστιανούς κατοίκους της περιοχής, επιδιώκουν να αδράξουν τα Χριστούγεννα, να διαιωνίσουν την ειρήνη και να ενισχύσουν τους δεσμούς της συνύπαρξης, για ένα ευοίωνο μέλλον.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr