Σκόπια: Στρατιωτικές μονάδες αποστέλλονται σε Ρουμανία και Βουλγαρία


Δεκέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Πραγματοποιήθηκε στρατιωτική τελετή στον στρατώνα «Ίλιντεν» με τα μέλη του Στρατού Ξηράς που θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ για αυξημένη επαγρύπνηση, σημειώνεται στον ιστότοπο του Στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα πρώτα τμήματα, τα οποία αποτελούνται από μία διμοιρία το καθένα, θα συμμετάσχουν στις κοινές δραστηριότητες των καθιερωμένων πολυεθνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες σταθμεύουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το «Enhanced Forward Presence (eFP)» ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2017, με τη δημιουργία τεσσάρων πολυεθνικών ομάδων μάχης μεγέθους τάγματος στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. 

Επιδεικνύουν τη δύναμη του διατλαντικού δεσμού και καθιστούν σαφές ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία.

Η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε τη συμμετοχή της στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Enhanced Field Presence» από τον Ιούνιο του 2022, στη Λετονία ως μέρος του Σλοβενικού σώματος.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να ιδρύσουν τέσσερις ακόμη πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Με αυτό, ο συνολικός αριθμός των πολυεθνικών ομάδων μάχης αυξήθηκε σε οκτώ και εκτείνονται κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ – από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια, έως τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο.

Για τον Στρατό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η ανάθεση ευθύνης για ισότιμη συμμετοχή σε διεθνείς πολύπλοκες επιχειρήσεις για την ειρήνη, είναι από μόνη της μια αναγνώριση που δείχνει ότι είναι ένας συμμαχικός στρατός που συμβάλλει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Συμμαχίας, σημειώνει η ανακοίνωση του Στρατού.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr