Δύο ρωσικές μισθοφορικές ομάδες ανταγωνίζονται στην Ουκρανία


Δεκέμβριος 29, 2022. Ελλάδα.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η Μόσχα μεταφέρει άλλον έναν μισθοφορικό στρατό στο Ντονμπάς εκτός από την  ομάδα «Βάγκνερ» - τους μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Πάτριοτ», μέλη της οποίας εντοπίστηκαν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

 Την ανακοίνωση έκανε ο Σέρχι Τσερεβάτιι, εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Οι πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

«Είναι προφανές ότι αξιοποιούν όλες τις μαχητικές τους δυνάμεις για να πετύχουν τουλάχιστον κάποια επιτυχία», σχολίασε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατευμάτων. 

Σύμφωνα με τον Τσερεβάτιι, οι ομάδες»Βάγκνερ» και «Πάτριοτ» είναι ανταγωνιστές. 

Η μισθοφορική ομάδα «Πάτριοτ» από την πλευρά της συνδέεται με τον νυν υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. Αλλά οι δύο ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες αναπτύσσονται προς το παρόν σε διαφορετικά μέτωπα.

 

Η «Πάτριοτ» βρίσκεται στη Συρία από το 2018


Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Jamestown Foundation», η στρατιωτική μισθοφορική εταιρεία «Πάτριοτ» συνδέεται στενά όχι μόνο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αλλά και με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, σύμφωνα με το NTV.

 Η ομάδα μισθοφόρων λέγεται ότι επιχειρεί στη Συρία από την άνοιξη του 2018. Εκεί, οι στρατιώτες της «Πάτριοτ» έπρεπε να δουλέψουν για τη «φύλαξη των χρυσωρυχείων», αλλά τελικά η σύμβαση ανατέθηκε στην «Βάγκνερ», εξηγούν Πολωνοί ειδικοί.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Dozhd» [σημείωση: TV Rain] , εικάζεται επίσης ότι η «Πάτριοτ» εμπλέκεται στη δολοφονία τριών Ρώσων δημοσιογράφων στη χώρα.

 

Εσωτερική πολιτική αντιπαλότητα;


Η επιχείρηση μπορεί να έχει εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο. Ο ιδρυτής της «Βάγκνερ» Γιεβγένι Πριγκόζιν, προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του στο Κρεμλίνο εδώ και αρκετό καιρό και έχει επικρίνει ανοιχτά τη στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας αρκετές φορές. 

Με μια ομάδα κοντά στο υπουργείο, ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου θα μπορούσε για άλλη μια φορά να ενισχύσει τη θέση του εάν τα καταφέρει, εξηγεί το «t-online».

Ο όμιλος «Βάγκνερ» γίνεται όλο και περισσότερο «ανταγωνιστικό κέντρο ισχύος» για τον ρωσικό στρατό, σημειώνει το NTV. 

Η επιρροή του ηγέτη της Βάγκνερ , Γιεβγένι Πριγκόζιν, έχει «επεκταθεί» καθώς η ανεξαρτησία της ομάδας από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει «αυξηθεί μόνο» από την  έναρξη του πολέμου, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Δέκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος και Ανώτατος Διοικητής Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται όλο και περισσότερο σε μισθοφόρους του ιδιωτικού Ομίλου Βάγκνερ.

 Οι δυνάμεις, που αποτελούνται ως επί το πλείστον από αιχμαλώτους και, σύμφωνα με αναφορές των ΗΠΑ, εφοδιάζονται με όπλα από τη Βόρεια Κορέα, πολεμούν σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία - συμπεριλαμβανομένης της μικρής πόλης Μπαχμούτ στη βόρεια περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι σκληρότερες μάχες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr