Λιβύη: Ο Χαλίφα Χαφτάρ ενδέχεται να κλείσει τα αντλιοστάσια πετρελαίου τον Ιανουάριο


Δεκέμβριος 29, 2022. Ελλάδα.

Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού μιλώντας εκ μέρους όλων των Λιβύων ζήτησε τη δίκαιη κατανομή των εσόδων από το λιβυκό πετρέλαιο, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα έσοδα που λαμβάνουν οι περιφέρειες της Κυρηναϊκής και της Φεζάν.

Αυτό επιβεβαίωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χασάν αλ Ζάρκα  λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου εξορύσσεται στις ανατολικές και νότιες περιοχές, τα έσοδα πηγαίνουν υπέρ των δυτικών πόλεων, ιδιαίτερα της Τρίπολης, της Μισράτα και της Ζαουίγια, καθώς είναι οι πόλεις που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων και αστικών έργων» είπε ο Ζάρκα σε ανακοίνωση Τύπου.

«Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια με τις υπόλοιπες πόλεις της Λιβύης, ιδιαίτερα τη Βεγγάζη, την Αλ Μπάιντα, την Ατζνταμπίγια και το Τομπρούκ», πρόσθεσε ο Αλ Ζάρκα.

Σύμφωνα με την αραβική ιστοσελίδα «Μέση Ανατολή», τα τελευταία χρόνια, το λιβυκό πετρέλαιο, τα έσοδα του οποίου αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τη χώρα, ήταν σε ομηρία του αγώνα για την εξουσία.

Τοπικές δυνάμεις και φυλετικές ομάδες έκλεισαν τα πεδία και τα λιμάνια των εξαγωγών, για να απαιτήσουν οικονομικά οφέλη ή για να επιτύχουν πολιτικούς στόχους.

Η συζήτηση ξανά για την έκκληση για διανομή των εσόδων από το πετρέλαιο ώθησε τον  Τζαλάλ Χαρτσάουι, ερευνητή στο Global Animations Foundation, να προειδοποιήσει για ένα «νέο κύμα παύσης λειτουργίας του πετρελαίου στη Λιβύη».

Είπε στην «Μέση Ανατολή», ότι ο Χαφτάρ «μπορεί να κλείσει τα κοιτάσματα πετρελαίου τον Ιανουάριο ως κάρτα πίεσης, εάν δεν ικανοποιηθούν τα τελευταία του αιτήματα», προσθέτοντας, «Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί έναν τέτοιο πετρελαϊκό αποκλεισμό, αλλά μπορεί να συμβεί ούτως ή άλλως».

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» [της Τρίπολης] ανέστειλε τους μισθούς των μελών της για αρκετούς μήνες.

Με τη σειρά του, ένα μέλος του «λιβυκού κοινοβουλίου», Χασάν αλ-Ζάρκα, θεώρησε ότι ο Χαφτάρ «μίλησε εξ ονόματος ολόκληρου του λιβυκού λαού, ιδιαίτερα για τις ανατολικές [Κυρηναϊκή] και νότιες [Φεζάν] περιοχές της Λιβύης, , σχετικά με τη δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr