Βελιγράδι: Οι Σέρβοι διαμαρτυρήθηκαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία


Δεκέμβριος 24, 2022. Ελλάδα.

Διαμαρτυρία κατά του πολέμου στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο του Βελιγραδίου, με τους συμμετέχοντες να ζητούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, μετέδωσαν τα  σερβικά ΜΜΕ.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ρωσική Δημοκρατική Κοινωνία στη Σερβία με αφορμή τους 10 μήνες από την έναρξη του πολέμου, οι πολίτες έφεραν αντιπολεμικές σημαίες και πανό με επιγραφές σε διάφορες γλώσσες: «Το φως στις καρδιές των Ουκρανών δεν θα σβήσει », «Πούτιν, κάτω τα χέρια από την Ουκρανία» και «Σταματήστε τον πόλεμο, παρακαλώ».

Ένας από τους ιδρυτές της Ρωσικής Δημοκρατικής Κοινωνίας, ο Πιορτ Νικίτιν, είπε στους δημοσιογράφους ότι το κύριο μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν είναι ο πόλεμος της Ρωσίας, αλλά ο πόλεμος του προέδρου της, Βλαντίμιρ Πούτιν».

Μετά τις ομιλίες στην Πλατεία Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη ρωσική πρεσβεία στο Βελιγράδι, αλλά η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να πλησιάσουν το κτίριο και πάνω από εκατό συμμετέχοντες στη διαδήλωση πήγαν στην πλατεία Σλάβια, ανέφερε το σερβικό newsroom του En1 TV.

Η Σερβία είναι μια από τις λίγες χώρες όπου, εκτός από τις ειρηνικές διαδηλώσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις υποστήριξης της Ρωσίας, οργανωμένες από δεξιά κόμματα, μέρος της εκκλησίας και άτυπες ομάδες, σημειώνει το Radio Free Europe.

Παρά την καταδίκη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η Σερβία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χιλιάδες Ρώσοι έχουν έρθει στη Σερβία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου πέντε χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στη Σερβία, εκ των οποίων περίπου 800 είναι παιδιά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr