Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν εξέδωσαν περίπου 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία, είπε ο Ερντογάν


Ιανουάριος 15, 2023. Ελλάδα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να εκδώσουν περίπου 130  (Κούρδους) «τρομοκράτες» στην Τουρκία, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είπαμε στη Σουηδία και τη Φινλανδία: για να εγκριθεί η ένταξή σας στο ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο να μας εκδώσουν περίπου 130 τρομοκράτες. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στη Μούγλα στη συνάντηση της κοινωνίας των πολιτών και των μουχτάρηδων - η ομιλία του μεταδόθηκε στην τηλεόραση.

Σημείωσε ότι η Σουηδία, συγκεκριμένα, αρνήθηκε να εκδώσει τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι η πρόοδος στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατη έως ότου η Στοκχόλμη βάλει τέλος στους τρομοκράτες που δρουν στη χώρα.

Ο Σουηδός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε την Πέμπτη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου διαμαρτυρήθηκε σχετικά με την προπαγάνδα στη Στοκχόλμη του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 18 Μαΐου 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία, με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπέβαλαν αιτήσεις στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για ένταξη στη συμμαχία. Μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχουν επικυρωθεί μόνο από δύο χώρες από το σύνολο των 30 - την Ουγγαρία και την Τουρκία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr