Η Συρία θέτει δύο όρους στην Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων

Φωτό από το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας από την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ιράν(α) και Συρίας

Ιανουάριος 15, 2023. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας  Φαϊζάλ αλ Μικντάντ δήλωσε στη Δαμασκό, μετά από συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του  Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν ότι για να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις, η Άγκυρα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από τη βόρεια Συρία και να «τερματίσει την κατοχή».

 

Ο αλ Μικντάντ εξέφρασε τις απαιτήσεις του προέδρου Άσαντ, μετά τη συνάντηση με τον Αμπντολαχιάν

«Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για επιστροφή στις κανονικές σχέσεις με την Τουρκία μέχρι να αρθεί η κατοχή», τόνισε ο Μικντάντ. 

«Η συνάντηση μεταξύ του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαρτάται από την άρση των αιτιών της παρεξήγησης μεταξύ των δύο χωρών».

Με τη σειρά του, ο Αμπντολαχιάν είπε ότι η Τεχεράνη είναι ικανοποιημένη με τον άμεσο διάλογο που έχει καθιερωθεί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας εδώ και έντεκα χρόνια με τη συμμετοχή υπουργών Άμυνας και επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών. 

Η επόμενη συνάντησή τους αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.  Όσο για τη σύνοδο κορυφής, ο Μπασάρ αλ Άσαντ θέτει τους δικούς του όρους. Συγκεκριμένα, πρόσφατα δήλωσε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία εξαρτάται από «την παύση της κατοχής και την υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμες πηγές στη Δαμασκό, αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος Άσαντ έχει θέσει δύο όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας. Ένα από αυτά είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, το άλλο είναι η διακοπή της υποστήριξης των δυνάμεων που αντιτίθενται στη διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τι θέλει ο Άσαντ από τον Ερντογάν;

Οι πηγές ανέφεραν ότι η στάση της Άγκυρας στις απαιτήσεις της συριακής πλευράς είναι ακόμη άγνωστη.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μετά τις συνομιλίες για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα, ξεκίνησαν διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία. 

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, καθώς και ένοπλες ομάδες που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ, δείχνουν δυσαρέσκεια για την πολιτική προσέγγισης της Τουρκίας με τη Συρία.

Ωστόσο, εκπρόσωποι του Συνασπισμού της Αντιπολίτευσης και των Επαναστατικών Δυνάμεων, της πολιτικής πτέρυγας της συριακής αντιπολίτευσης που εδρεύει στην Τουρκία, δήλωσαν ότι είναι «θετικοί» σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

 

Μετά από αυτό, ο ηγέτης των KORS, Σαλίμ αλ Μουσλάτ, πήγε στην πόλη Αζάζ  στη βόρεια Συρία, όπου προσπάθησε να μιλήσει στους διαδηλωτές. 

 Οι διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία, κατά της προσέγγισης Τουρκίας- Συρίας, συνεχίζονται


Ωστόσο, αυτοί (οι διαδηλωτές) αποκάλεσαν τον al-Muslat «προδότη» και, σύμφωνα με παρατηρητές, παραλίγο να  λιντσάρουν τον αρχηγό του «Συνασπισμού Αντιπολίτευσης και Επαναστατικών Δυνάμεων» - οι σωματοφύλακες τον άρπαξαν κυριολεκτικά από τα χέρια του θυμωμένου όχλου.

«Ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή τη δράση για να μεταφέρω στον κόσμο ότι ο συνασπισμός μας δεν πρόκειται να τα βάλει με τον Άσαντ και τα εγκλήματα που διέπραξε », είπε ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ στους δημοσιογράφους.

«Αλλά, δυστυχώς, στους διαδηλωτές ενώνονται άνθρωποι με διαφορετική ατζέντα, που αντιτίθενται στην επανάσταση και τις επαναστατικές δομές. Καλώ τη νεολαία μας να καθαρίσει τις τάξεις τους από αυτούς τους ανθρώπους, γιατί στην πραγματικότητα υπηρετούν το καθεστώς Άσαντ».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr