Ο Στρατός του Μαρόκου είναι ο πρώτος στην Αφρική σε επίπεδο και πρότυπα του ΝΑΤΟ

Μαροκινός στρατός σε παρέλαση


Ιανουάριος 13, 2023. Ελλάδα.

Ραμπάτ.

Τάγμα αλεξιπτωτιστών του Μαρόκου πληροί τις προϋποθέσεις και γίνεται η πρώτη στρατιωτική μονάδα στην Αφρική που έχει το επίπεδο απόδοσης σύμφωνα με τα πρότυπα του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Η Συμμαχική Διοίκηση Μικτής Δύναμης στη Νάπολη ανακοίνωσε, μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής πύλης της, ότι το 2ο Τάγμα της 2ης Ταξιαρχίας Πεζικού Αλεξιπτωτιστών στο Ben Guerir, κατάφερε να περάσει τη δοκιμασία πρώτου βαθμού, μετά από φάση αξιολόγησης από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, μέσω του οποίου έγινε αυτή η μαροκινή μονάδα η πρώτη στρατιωτική μονάδα που λειτουργεί στο επίπεδο και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στην αφρικανική ήπειρο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η προαναφερθείσα μαροκινή μονάδα ξεκίνησε την πορεία της προς τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ μέσω του προγράμματος Operational Capabilities, Concept Assessment and Feedback (OCC E&F), ένα πρόγραμμα αξιολόγησης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022.



Σημείωσε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια εκπροσώπων από τον κλάδο Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κοινής Διοίκησης Δυνάμεων στη Νάπολη και με την υποστήριξη προσωπικού από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κολομβία, τη Γεωργία, την Ιρλανδία, τη Σερβία και τη Σουηδία, που όλοι εντάχθηκαν στο Μαροκινή ομάδα αξιολόγησης για τη διεξαγωγή της Αυτοαξιολόγησης Επιπέδου 1 (SEL-1) της Μαροκινής Παρουσίας του 2ου Τάγματος,  της 2ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού.

 Η 2η Μεραρχία Πεζικού Αλεξιπτωτιστών είναι μια μονάδα του Μαροκινού Στρατού που έχει ήδη συμμετάσχει σε πολλές τοπικές ασκήσεις. Αυτή η εμπειρία επέτρεψε στη μονάδα να μάθει γρήγορα και να εφαρμόσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία του SEL-1.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό το βραβείο «SEL-1» είναι το πρώτο στην αφρικανική ήπειρο για μια μονάδα αυτού του μεγέθους και είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της δέσμευσης της Διοίκησης Συνδυασμένων Δυνάμεων των Συμμάχων στη Νάπολη στο Πρόγραμμα Συνεργασίας, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία αυτής της συνεργασίας ως μέρος της βασικής αποστολής του ΝΑΤΟ για τη συνεταιριστική ασφάλεια.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr