Κοσοβάροι των Σωμάτων Ασφαλείας έφθασαν στις Μαλβίνες (Νησιά Φώκλαντ), η Αργεντινή ζητά την αποπομπή τους


Φωτό από κοσοβάρικη σελίδα στο Facebook

Ιανουάριος 13, 2023. Ελλάδα.

Σύμφωνα με σερβικές πληροφορίες, η Ομάδα των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KBS)  έφθασε στα νησιά Φώκλαντ και οι Αλβανοί στάθμευσαν στη στρατιωτική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου «Mount Pleasant», η οποία βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των Μαλβίνων.

«Ο προγραμματισμός  λέει ότι θα μείνουν στα νησιά του νότιου Ατλαντικού έως και τρία χρόνια, με περιοδικές εναλλαγές. Η ομάδα KBS που έφτασε αποτελείται από επτά έως εννέα άτομα, αν και ο αριθμός δεν είναι σημαντικός, ωστόσο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή στην οποία υπάρχει διαμάχη κυριαρχίας, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Λόγω της προαναφερθείσας ανάπτυξης μελών του KBS, η Αργεντινή εξαπέλυσε μια «διπλωματική επίθεση» και πραγματοποίησε μια σειρά από προσπάθειες στο Βελιγράδι και το Λονδίνο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής επέδωσε επίσημο σημείωμα διαμαρτυρίας στον Βρετανό πρέσβη στην Αργεντινή.

Επιπλέον, η Αργεντινή ενημέρωσε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για τη μονομερή αυτή βρετανική πράξη και σχετικά η σημαντική περιφερειακή οργάνωση Community of Latin American Nations (CELAC) εξέδωσε καταδικαστική δήλωση.

«Η Αργεντινή θα επιμείνει στη διαμαρτυρία της για την παρουσία μελών της KBS στις Μαλβίνες Νήσους και φυσικά στη διπλωματική της πάλη για την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνα και τις γύρω θαλάσσιες περιοχές, τόσο διμερώς όσο και σε διάφορα διεθνή φόρουμ», αναφέρει στο σημείωμά της.

Η μεταφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο των Κοσοβάρων στα νησιά Φώκλαντ, βασίζεται σε παλαιότερη συμφωνία με την Πρίστινα στη διάρκεια του πολέμου με τη Σερβία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr