Βουλγαρία, κρίση φαρμάκων: Θα αφαιρεθούν άδειες όσοι κρατούν φάρμακα σε αποθήκες


Ιανουάριος 6, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Αυστηρές κυρώσεις θα επιβάλει το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας στους εμπόρους που διατηρούν φάρμακα στις αποθήκες τους, γράφουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

«Ως έσχατη λύση, θα ανακαλέσουμε τις άδειες εμπόρων που παρακρατούν φάρμακα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δρ. Άσεν Μετζιντίεφ στο Βίντιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές επιθεωρήσεις σε φαρμακεία και αποθήκες, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και μεγάλο δυναμικό ελεγκτών. 

Ολόκληρο το τμήμα της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων έχει κινητοποιηθεί, συμπεριλάβαμε επίσης τις Περιφερειακές Υγειονομικές Επιθεωρήσεις, εξήγησε επίσης ο Μετζιντίεφ. Ελέγχουν εάν τα φαρμακεία έχουν υποβάλει αιτήματα προμήθειας στους εμπόρους και εάν οι έμποροι τα ικανοποιούν.

 Ελλείψεις σε 25 χώρες

Για την έλλειψη αντιβιοτικών στη χώρα μας, ο υπουργός εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι σε ευρωπαϊκή κλίμακα και υπάρχει έλλειψη σε 25 χώρες. 

Πολλά φάρμακα προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία και από εκεί προέρχεται η έλλειψη, είπε ο υπουργός. 

Ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι υπάρχει πρόβλημα
 προμήθειας φαρμάκων σε 25 χώρες

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν συμφωνηθεί παραδόσεις των περισσότερων φαρμάκων.

 Ήδη τη Δευτέρα, ορισμένες εταιρείες θα παρέχουν αντιβιοτικά, είπε.

 Για το Pulmicort και τη Ventolin καταφέραμε να προμηθευτούμε ποσότητες, για τον Ιανουάριο θα έρθουν 20.000 μονάδες. 

Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τις ινσουλίνες, καθώς και για τα υπόλοιπα σωτήρια φάρμακα, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τα προμηθευτούμε, είπε ο Μετζιντίεφ.

Συζητήσαμε να επιβάλουμε πλήρη απαγόρευση όλων των εξαγωγικών φαρμάκων για ένα μήνα, αλλά δεν είναι νόμιμο. Εάν κάθε χώρα επιβάλει απαγόρευση, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη, διευκρίνισε ο υπουργός.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr