Συνάντηση Τσαβούσογλου- Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον


Ιανουάριος 18, 2023. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, γράφουν τα τουρκικά media.

Σε δήλωση στον Τύπο πριν από τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι στη συνάντηση που έχουν με τον Μπλίνκεν θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τα περιφερειακά θέματα και την οικονομική συνεργασία.

 

Τσαβούσογλου: Περιμένουμε να εγκριθεί το αίτημα για τα F-16

 

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε, «Πέρυσι, ο όγκος του εμπορίου μας ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος μας είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια, και όπως συζήτησαν οι ομάδες μας, υπάρχουν ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων. Φυσικά, θα εξετάσουμε επίσης τη διμερή αμυντική μας συνεργασία , ειδικά το αίτημά μας για F-16».

Επεσήμανε ότι το αίτημα της Τουρκίας για F-16 είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τσαβούσογλου συνέχισε: «Αναμένουμε να εγκριθεί σύμφωνα με τη συνεργασία μας και τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως η τρομοκρατική οργάνωση PKK, και οι εξελίξεις στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. 

Εξέφρασε την άποψη ότι  θα θεσμοθετήσουν τον Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτός ο μηχανισμός ήταν πολύ χρήσιμος μέχρι στιγμής.

Μπλίνκεν: Θα επιλύσουμε τις διαφορές στο πνεύμα της συνεργασίας


Ο Μπλίνκεν, από την άλλη, τόνισε τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και επεσήμανε ότι ως σύμμαχοι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα. 

«Ο στρατηγικός μηχανισμός ΗΠΑ-Τουρκίας έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Θα επιλύσουμε τις διαφορές απόψεων στο πνεύμα της στενής συμμαχίας και εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Τονίζοντας ότι εκτιμούν τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμφωνία για τον Διάδρομο Σιταριού της Μαύρης Θάλασσας, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι θα συζητήσουν πολλές προκλήσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα την Ουκρανία, και τη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ ως δύο συμμάχων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr