Η Τουρκία βιάζεται να κερδίσει πουλώντας ρωσικό αέριο


Ιανουάριος 28, 2023. Ελλάδα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου στο έδαφός της

Η Άγκυρα θέλει να τον έχει ετοιμάσει μέσα σε ένα χρόνο.  Μάλιστα, οι Τούρκοι υπόσχονται να μεσολαβήσουν και να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση. Τι ρόλο θα διαδραματίσει το ρωσικό, το αζερμπαϊτζάνικο και το ιρανικό αέριο σε αυτό το σχέδιο;

 

Βιάζονται οι Τούρκοι αξιωματούχοι

«Η Τουρκία αναμένει να ξεκινήσει το έργο κόμβου φυσικού αερίου που προτείνει η Ρωσία εντός ενός έτους, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ. 


«Δεν υπάρχει κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι χώρες της περιοχής με τις οποίες διατηρούμε επαφές υποστηρίζουν επίσης αυτό το έργο κέντρου αερίου. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του κέντρου φυσικού αερίου μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Ντονμέζ, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Star.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα μπορεί, εάν χρειαστεί, να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος για να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, καθώς και να εξάγει φυσικό αέριο μέσω των τερματικών της.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν νέοι αγωγοί

«Η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του έτους δεν σημαίνει ότι θα κατασκευαστούν νέοι αγωγοί φυσικού αερίου και θα έρθουν επιπλέον όγκοι. Πιθανότατα, μιλάμε για πώληση ελεύθερων όγκων σε αυτόν τον κόμβο αερίου», λέει ο κορυφαίος αναλυτής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Ιγκόρ Γιουσκόφ.

Από πού θα προέλθουν αυτοί οι ελεύθεροι όγκοι

«Μέρος του φυσικού αερίου που ρέει τώρα μέσω της Τουρκικής Ροής/ Turkish Stream είναι συμβεβλημένο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια και μέρος όχι. Επιπλέον, ένας από τους αγωγούς φυσικού αερίου ήταν ακόμα υποφορτισμένος, εδώ είναι απαραίτητο να περιμένουμε στατιστικά στοιχεία. 

Πιθανώς, υπάρχει μια ευκαιρία να αυξηθεί ελαφρώς η προσφορά.

 Επιπλέον, η Βουλγαρία αρνήθηκε να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του συστήματος του ρουβλίου, το οποίο είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, και οι όγκοι αυτοί είτε πωλούνται στην αγορά spot είτε δεν αντλούνται καθόλου. Όλοι αυτοί οι όγκοι μπορούν να μεταφερθούν στον κόμβο αερίου» λέει ο Γιουσκόφ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου της Τουρκικής Ροής/ Turkish Stream αποτελείται από δύο σειρές χωρητικότητας 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως (43,1 εκατομμύρια ημερησίως) η καθεμία. Σύμφωνα με ένα από αυτά, το φυσικό αέριο παρέχεται στην Τουρκία και σύμφωνα με το δεύτερο - σε ευρωπαϊκές χώρες. 

«Πιθανότατα, στο πρώτο στάδιο δεν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες, κανείς δεν μιλάει για δεκάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το κύριο πράγμα είναι να δοκιμάσετε τον ίδιο τον μηχανισμό ολοκλήρωσης συναλλαγών στον κόμβο αερίου, πώς θα γίνει η δημοπρασία.

 Θα είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι να έρθουν στον κόμβο για να αγοράσουν φυσικό αέριο, για παράδειγμα, οι ίδιοι Βούλγαροι; 

Ιγκόρ Γιουσκόφ

Εξάλλου, η διαπραγμάτευση μέσω ενός κόμβου αερίου δεν συνεπάγεται πληρωμές σε ρούβλια. Θα ήταν λογικό να γίνει ξεχωριστή ανταλλαγή, ώστε να υπάρχει δείκτης τιμής, όπως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια spot στην Ευρώπη», λέει ο ειδικός.

Αέριο από Αζερμπαϊτζάν και Ιράν μαζί με το ρωσικό

Εκτός από το ρωσικό αέριο, αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, και πιθανώς ακόμη και το Ιράν, μπορεί να έρθει σε αυτόν τον κόμβο.

«Υπάρχει μια ευκαιρία για συναλλαγές. 

Για παράδειγμα, η Gazprom μπορεί να προμηθεύει αέριο στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο μπορεί να απελευθερώσει όγκους δικού της φυσικού αερίου και να τις στείλει στον τουρκικό κόμβο.

 Μια άλλη επιλογή: η Ρωσία προμηθεύει αέριο στην Τουρκία μέσω του Αζερμπαϊτζάν, αλλά νομίζω ότι η πρώτη επιλογή θα είναι πιθανότατα. Νομίζω ότι το ιρακινό αέριο μπορεί να έρθει και στην Τουρκία», λέει ο συνομιλητής.

Ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση διαφορετικών προμηθευτών φυσικού αερίου στον τουρκικό κόμβο είναι ότι αυτό αποπροσωποποιεί το φυσικό αέριο στην Τουρκία και ο αγοραστής, πρώτα απ 'όλα, ο Ευρωπαίος θα μπορεί να πει ότι δεν αγόρασε ρωσικό αέριο, αλλά από τον κόμβο .

Οι Τούρκοι θα εκμεταλλευτούν το ξένο φυσικό αέριο

Η Τουρκία θα μπορεί επίσης να κερδίσει αγοράζοντας ρωσικό αέριο και μεταπωλώντας το σε απρόσωπη μορφή σε ευρωπαίους αγοραστές.

«Για παράδειγμα, οι τουρκικές εταιρείες μπορούν τελικά να αδράξουν τη στιγμή και να αγοράσουν φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο σε μειωμένες τιμές, να το αντλήσουν σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και να το μεταπωλήσουν σε υψηλές τιμές είτε στον ίδιο κόμβο, ενεργώντας ως έμποροι, είτε απευθείας στην Ευρώπη», υποστηρίζει η πηγή.

Θεωρητικά, το LNG μπορεί επίσης να έρθει σε αυτόν τον κόμβο εάν οι τιμές στον κόμβο είναι γενικά υψηλότερες από ό,τι στην ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια αγορά LNG. Τότε θα προσελκύσει καθαρά οικονομικά τους αγοραστές.

Ή, για παράδειγμα, το αλγερινό LNG βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων θα κοστίζει λιγότερο από ό,τι στον κόμβο.

 Στη συνέχεια, οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να το μεταπωλήσουν στο κέντρο και να κερδίσουν από τη διαφορά τιμής.

Υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις τιμές και στις σχέσεις με την Gazprom. 

«Για παράδειγμα, όταν είναι κερδοφόρο, όταν οι τιμές στον κόμβο είναι χαμηλότερες από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με την Gazprom, οι Τούρκοι μπορούν να επισημάνουν ότι αυτό είναι άδικο και να απαιτήσουν χαμηλότερες τιμές συμβολαίου και να επιστρέψουν τη διαφορά. Έτσι κάνουν οι Ευρωπαίοι όλα αυτά τα χρόνια, τον ίδιο δρόμο μπορούν να ακολουθήσουν και οι Τούρκοι»,  αυτό δεν το αποκλείει ο Γιουσκόφ.

Γενικά, ένας χρόνος είναι αρκετός για τη δημιουργία και τη δοκιμή ενός νέου κόμβου. Αλλά, αν μιλάμε για σημαντική αύξηση των εξαγωγών από τη Ρωσία - 10-20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τότε, φυσικά, γι 'αυτό πρέπει να κατασκευάσουμε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου.

 Ωστόσο, κανείς δεν θα το κάνει αυτό σε πρώιμο στάδιο δημιουργίας ενός κόμβου.

Eurasia Daily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr