Σκόπια: Η αντιπολίτευση ζητά διερεύνηση για εμπλοκή ξένων πρακτόρων σε προκλήσεις στη χώρα


Ιανουάριος 29, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια

Το κράτος θα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά τους ισχυρισμούς που είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι ότι ενώσεις, ιδρύματα, άτομα και δίκτυα πρακτόρων από ξένες χώρες εμπλέκονται στη δημιουργία όλων αυτών των προβλημάτων που συμβαίνουν στο κράτος και προκλήσεις με άμεση άρνηση της «Μακεδονίας» και του «μακεδονικού» λαού…

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόσκι, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει αναλυτική έκθεση με την οποία θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Βόρειας Μακεδονίας.

Να ελεγχθούν οι βουλγαρικοί σύλλογοι στη χώρα αλλά και στην Αλβανία…

Επιπλέον, το VMRO-DPMNE ζητά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της κυβέρνησης να ελέγξουν τη χρηματοδότηση μέρους των βουλγαρικών ενώσεων και την πρόσληψη ξένου χρήματος και κυρίως την προέλευση εκείνων των εποχών με τις οποίες αυτές οι ενώσεις στη χώρα ασκούν «αντιμακεδονική» πολιτική.

Το τρίτο πράγμα που ζητά το κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το κράτος, πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση των Κοβάτσεφσκι και του Μπουγιαρ Οσμάνι ως Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών να ενδιαφερθεί για τις δραστηριότητες, τον σκοπό και την ύπαρξη βουλγαρικού συλλόγου στην Κορυτσά της γειτονικής Αλβανίας όπου ζει σλαβική πλειοψηφία σε ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής.

«Γιατί δεν έχουν τεθεί απαντήσεις σχετικά με αυτό ούτε από τον Έντι Ράμα, ούτε από τις αρχές της Αλβανίας, με ποιον τρόπο επιτρέπουν την άρνηση της ύπαρξης της «μακεδονικής εθνικής μειονότητας» στην Αλβανία, η οποία ζει εκεί για αιώνες», ρώτησε ο Νικολόφσκι.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής καμία σοβαρή αντίδραση για οποιαδήποτε ανοιχτή άρνηση του «μακεδονικού» έθνους, της ιστορίας και της γλώσσας. 

Γι' αυτό υπάρχουν οι κρατικοί θεσμοί και πρέπει να αντιταχθούν στην ανοιχτή εκστρατεία κατά της «Μακεδονίας».

Το VMRO-DPMNE είπε στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ζητήσει τη συνεπή εφαρμογή των αποφάσεων που εκδόθηκαν στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο προς την κατεύθυνση της προστασίας και της αναγνώρισης της διαφορετικότητας των Σλάβων στη Βουλγαρία, του δικαιώματός τους να συνεταιρίζονται, του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στις εκλογές, το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα καθώς και το δικαίωμά τους στην εθνική αποφασιστικότητα ως «Μακεδόνες».

 Είναι καθήκον των Σκοπίων να φροντίσει με όλες τις δυνάμεις και τα επιχειρήματά του για τα δικαιώματα όλων των «Μακεδόνων», όπου κι αν βρίσκονται, λέει ο Νικολόφσκι, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων «Makfax».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr