Για την επίθεση στο Ισφαχάν εμπλέκεται και η Ουκρανία; Βολές από το Ιράν

 


Ιανουάριος 30, 2023. Ελλάδα.

Συνεχίζονται ακόμη οι επιπτώσεις των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν την πόλη Ισφαχάν του Ιράν πριν από λίγες ημέρες, με στόχο στρατιωτικό εργοστάσιο.

 

Η ανταπόκριση δεν έχει σταματήσει από την ανακοίνωση της επίθεσης. Ενώ η Τεχεράνη κατηγόρησε δημόσια το Ισραήλ, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στην επιχείρηση.

 

Αντιμέτωπο με αυτές τις εξελίξεις, το Πεντάγωνο διέψευσε πλήρως αυτές τις αναφορές και επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η Ουκρανία στη γραμμή των υπόπτων

Ωστόσο, τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η Ουκρανία μπλέχθηκε σε αυτήν την υπόθεση.

Ένα tweet του Μιχαήλο Ποντόλιακ  Mykhailo Podolak, συμβούλου του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενίσχυσε τις υποψίες της Τεχεράνης για πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας στην επίθεση στο εργοστάσιο στο Ισφαχάν.

War logic is inexorable & murderous. It bills the authors & accomplices strictly. Panic in RF - endless mobilization, missile defense in Moscow, trenches 1000 km away, bomb shelters preparation. Explosive night in Iran - drone & missile production, oil refineries. 🇺🇦 did warn you

Ο Ποντόλιακ  είπε στο σχόλιό του για τον βομβαρδισμό του ιρανικού στρατιωτικού χώρου, θεωρώντας ότι η λογική του πολέμου είναι θανατηφόρα και αφόρητη και αναγκάζει τον πολέμαρχο και τους συνεργούς του να αποζημιωθούν, σύμφωνα με τον ίδιο.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι η νυχτερινή έκρηξη στο Ιράν, η οποία είχε στόχο την παραγωγή drones, πυραύλων και διυλιστηρίων πετρελαίου. Η Ουκρανία έχει ήδη προειδοποιήσει για αυτό.

 

Ιράν στους Ουκρανούς: Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας

Στη συνέχεια ήρθε η ιρανική απάντηση αμέσως, καθώς το ιρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είδε ότι η αποτυχία της ουκρανικής κυβέρνησης να καθαρίσει το όνομά της επιβεβαιώνει ότι ήταν εταίρος στο χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

 

Το συμβούλιο προειδοποίησε επίσης, τη Δευτέρα, την Ουκρανία για πιθανή συμμετοχή της στον βομβαρδισμό που πραγματοποίησε το Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος είχε στόχο στρατιωτική τοποθεσία στην επαρχία Ισφαχάν με 3 drones, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Nour News στο Twitter.

 Θεώρησε επίσης ότι το tweet του συμβούλου του Ζελένσκι, το οποίο αναφερόταν στη συμμετοχή του Κιέβου στη δράση κατά του Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη την έκφραση παρόμοιων ισχυρισμών από τις ημιεπίσημες αρχές του Ισραήλ, αποκαλύπτει την κοινή στρατηγική Κιέβου και Τελ Αβίβ στην απειλή της ασφάλειας του Ιράν στο tweet.

 Πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν δηλώσει επίσημα τη μη συμμετοχή της, θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί τις συνέπειες αυτής της ανεύθυνης στάσης.

 

Ιρανικά drones για υποστήριξη της Μόσχας και πλήγμα στο Ισφαχάν

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι τους τελευταίους μήνες επικράτησε ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ουκρανίας, με φόντο την Τεχεράνη που παρείχε στη Μόσχα drones για να τη βοηθήσει στις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, γεγονός που εξόργισε το Κίεβο και επέκρινε η Δύση.

 

Αυτή η ένταση ενίσχυσε επίσης τις υποψίες της Τεχεράνης για τη συμμετοχή της Ουκρανίας στην επιχείρηση, σύμφωνα με τα δυτικά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Το χτύπημα στο Ισφαχάν είναι η πρώτη γνωστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ υπό τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ενέκρινε μια σειρά τολμηρών επιχειρήσεων εντός του Ιράν όταν υπηρέτησε για τελευταία φορά σε αυτή τη θέση από το 2009 έως το 2021.

 

Η έκρηξη έλαβε χώρα εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση σχετικά με τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν και την προμήθεια όπλων στη Ρωσία στον πόλεμο της με την Ουκρανία, επιπλέον της καταστολής λαϊκών διαδηλώσεων κατά της ιρανικής κυβέρνησης που συνεχίζονται εδώ και μήνες.


Al Arabiya

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr