Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τρίπολη για ενέργεια και μετανάστευση


Ιανουάριος 28, 2023. Ελλάδα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, έφτασε στη Λιβύη το Σάββατο για συνομιλίες με αξιωματούχους της δυτικής κυβέρνησης που θα επικεντρωθούν στην ενέργεια και τη μετανάστευση, τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τονίζει αραβικό δημοσίευμα.

Η Λιβύη είναι η τρίτη χώρα στη Βόρεια Αφρική που επισκέφτηκε η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει τη ρωσική ενέργεια, εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία , και έχει επισκεφθεί στο παρελθόν την Τυνησία και την Αλγερία.

 Το γραφείο της Μελόνι ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο της προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό σε λειτουργία αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, συνοδευόμενος από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Μπιαντιντόσι.

Η Μελόνι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο η  Ναζλά αλ Μανγκούς, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η ιταλική κρατική εταιρεία ενέργειας, Eni, αναμένεται να υπογράψει συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη δύο λιβυκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου για την άντληση 850 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα, δήλωσε ο  Φαρχάτ Μπεν Γκουντάρα, επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, στην τοπική τηλεόραση.

Η ιταλική εταιρεία συνέχισε να δραστηριοποιείται στη Λιβύη , παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα ασφάλειας, παράγοντας φυσικό αέριο κυρίως για την εγχώρια αγορά της Λιβύης.



 Η Μελόνι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από τρεις μήνες, είναι ο υψηλότερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αποβιβάστηκε στην πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη από τότε που η χώρα απέτυχε να διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021.

 Όπως σημειώνει η αραβική «Μέση Ανατολή» η παρουσία του Ματέο Μπιαντιντόσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δείχνει ότι η μετανάστευση είναι ένα σημαντικό θέμα στην επίσκεψη της Μελόνι.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr