Έκκληση Κοσόβου στο ΝΑΤΟ για αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων


Ιανουάριος 1, 2023. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, κάλεσε το ΝΑΤΟ να αυξήσει τον αριθμό των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά τις βίαιες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ζητά ισχυρότερη παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. 

«Μια σημαντική αύξηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κούρτι στο Die Welt.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.800 στρατιώτες της KFOR που έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο , περίπου 70 από τους οποίους είναι Γερμανοί. 

Σύμφωνα με απόφαση της Bundestag, έως και 400 γερμανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να σταλούν στην πρώην νότια σερβική επαρχία.

Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη σύγκρουση μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, μιας χώρας 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων με πλειοψηφικό αλβανικό πληθυσμό. 

Σε απάντηση στην ανέγερση πολυάριθμων οδοφραγμάτων στη σερβική πλευρά του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, η κυβέρνηση στην Πρίστινα έκλεισε προσωρινά την πιο σημαντική συνοριακή διέλευση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και οι στρατιώτες της KFOR είχαν δεχθεί πολλές φορές επίθεση, ορισμένες με πυροβόλα όπλα. Μετά από εκκλήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προχώρησε την Πέμπτη στην αποξήλωση των οδοφραγμάτων και η κατάσταση ηρέμησε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr