Η Κροατία καλωσόρισε το νέο έτος με ένταξη στην Ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν


Ιανουάριος 1, 2023. Ελλάδα.

Από την 1η Ιανουαρίου, η Κροατία γίνεται η τελευταία χώρα εντάσσεται στην Ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν, μια κίνηση που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέει ότι κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη.

Από την Κυριακή, η χώρα «εντάσσεται σε μια κοινότητα 347 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν το ευρώ στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την Κροατία. Σύμβολο της βαθιάς προσκόλλησής της στην ΕΕ και μια συμβολική στιγμή για τη ζώνη του ευρώ συνολικά».

Και πρόσθεσε: «Είναι μια περήφανη στιγμή για την ΕΕ, την Κροατία και τους πολίτες της».

Περισσότερα από τα μισά ΑΤΜ της χώρας είναι εκτός σύνδεσης για να προετοιμαστούν για τη διανομή του νομίσματος.

 

Το Κούνα της Κροατίας και το Ευρώ θα συνυπάρχουν για μια σύντομη μεταβατική περίοδο μόλις 14 ημερών.

«Είναι καλό να έχετε μερικά μετρητά πάνω σας γιατί το τραπεζικό σύστημα θα είναι σε μεταβατικό στάδιο το Σαββατοκύριακο», προειδοποίησε ο Μπόρις Βούιτσιτς, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας.

«Συνεπώς, ούτε οι κάρτες ούτε η διαδικτυακή τραπεζική θα λειτουργήσουν, οπότε καλό είναι να έχετε κάποια μετρητά για παν ενδεχόμενο. Στις 2 Ιανουαρίου, όλα θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά».

Η Κροατία θα γίνει επίσης η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εδώ και 11 χρόνια. Η κίνηση θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ αυτής και των χωρών μελών της ΕΕ χωρίς συνοριακούς ελέγχους.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων της με τα κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Βοσνία και η Σερβία.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr