Οι Αμερικανοί ενισχύουν τις θέσεις τους στη Συρία


Ιανουάριος 9, 2023. Ελλάδα.

Τουλάχιστον 100 οχήματα με στρατιωτικό και υλικοτεχνικό υλικό πέρασαν τα σύνορα της Συρίας από το Ιράκ κατευθυνόμενα στη Χασάκα, αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Οι αμερικανικές ενισχύσεις εισήλθαν στη Χασάκα μέσω της συνοριακής πύλης Al-Walid στα σύνορα με το Ιράκ στις 6 και 8 Ιανουαρίου.

Τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, βυτιοφόρα καυσίμων και μεγάλος αριθμός πυρομαχικών έλαβαν μέρος στις αυτοκινητοπομπές που έφτασαν στις βάσεις και τα στρατιωτικά σημεία των ΗΠΑ στους οικισμούς Ρουμεϊλάν, Σαντάντι και Τελ Μπεϊντερ στην επαρχία Χασάκα, στους οποίους βρίσκονται κουρδικές δυνάμεις των YPG.

 

Στρατιωτικές ενισχύσεις σε πετρελαιοπηγές


Ο αμερικανικός στρατός είχε στείλει πρόσφατα ενισχύσεις από το Ιράκ στις στρατιωτικές του βάσεις που βρίσκονται στα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Από τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ είχε σταλεί μια στρατιωτική συνοδεία τουλάχιστον 30 φορτηγών στη βάση Σαντάντι της Χασάκα μέσω της συνοριακής πύλης Al-Walid και από εκεί στην πετρελαιοπηγή Ομέρ.

Όπως επισημαίνεται, οι αμερικανικές ενισχύσεις έγιναν σε μια χρονική περίοδο που η Άγκυρα ξεκίνησε διάλογο με τη Συρία και ιδιαίτερα μετά  την επιθυμία που εξέφρασε ο πρόεδρος Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.


Η παρουσία των Αμερικανών στη Συρία

 


Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019, μια εισβολή που την ονόμασαν Πηγή Ειρήνης, οι Αμερικανοί έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των πετρελαιοπηγών  ενώ συγχρόνως εκκένωσαν τις βάσεις τους από  τις περιοχές που βομβάρδιζε ο τουρκικός στρατός.

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία και διατηρούν αρκετές στρατιωτικές βάσεις στις επαρχίες Χασάκα, Ράκα, και Ντέιρ εζ Ζορ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr