“Fake News” ο θάνατος 600 Ουκρανών στρατιωτών στο Κραματόρσκ;

 Ο κρατήρας από τον ρωσικό πύραυλο στο Κραματόρσκ- φωτογραφία από ανταποκριτές του Reuters


Ιανουάριος 9, 2023. Ελλάδα.

 

Την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 600 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα χτυπήματος στο ουκρανικό Κραματόρσκ – μια επίθεση που στη Μόσχα ονομάστηκε «επιχείρηση αντιποίνων» ως απάντηση στον βομβαρδισμό ενός στρατιωτικού ξενώνα στο Makeevka την παραμονή της νέας χρονιάς. 

Ωστόσο, οι ανταποκριτές των δυτικών μέσων ενημέρωσης δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει μαζικούς θανάτους Ουκρανών στρατιωτών στο Κραματόρσκ. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου BBC.

«Ως αποτέλεσμα μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης σε αυτά τα σημεία προσωρινής ανάπτυξης μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 Ουκρανοί στρατιωτικοί», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ανακοινώσεις αυτές διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον εκπρόσωπο της Ανατολικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Σεργκέι Τσερεβάτι, ο οποίος αμφισβήτησε την ίδια την ικανότητα του ρωσικού στρατού να χτυπήσει με ακρίβεια στόχους.

 «Πρόκειται για μια επιχείρηση ενημέρωσης του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως απάντηση στις επιτυχημένες ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ότι χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους, αποθήκες και τις διοικήσεις τους, με τη βοήθεια των συστημάτων καταστροφής υψηλής ακρίβειας. Δεν έχουν, όμως, τέτοια δυνατότητα», είπε ο Τσερεβάτι.

 

Εικόνες από τις συνέπειες των απεργιών στο Κραματόρσκ δημοσίευσε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης

Το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν ίχνη του θανάτου μεγάλου αριθμού ανθρώπων στον τόπο των ρωσικών χτυπημάτων στο Κραματόρσκ αναφέρεται επίσης από ανταποκριτές πολλών ξένων ΜΜΕ που βρίσκονται στην περιοχή.

«Η ομάδα του CNN δεν είδε σημάδια μεγάλων ανθρώπινων απωλειών στην περιοχή του συμβάντος. Δεν υπάρχει ασυνήθιστη δραστηριότητα στο ίδιο το Κραματόρσκ και τα περίχωρά του, συμπεριλαμβανομένης της γειτνίασης με το νεκροτομείο της πόλης», δήλωσαν οι δημοσιογράφοι της αμερικανικής τηλεοπτικής εταιρείας.

Ένας από τους κρατήρες στο σημείο του βομβαρδισμού - φωτογραφία από το Facebook του δημάρχου του Κραματόρσκ


Ανταποκριτές του Reuters, επίσης, επισκέφτηκαν δύο κοιτώνες στο
Κραματόρσκ, όπου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, βρισκόταν προσωρινά ο ουκρανικός στρατός.

 «Προφανώς, κανένα από τα [κτίρια] δεν χτυπήθηκε άμεσα από πυραύλους ούτε υπέστη σοβαρές ζημιές», γράφουν οι δημοσιογράφοι.

Ο Antti Kuronen, ανταποκριτής του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Yle της Φινλανδίας, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία ενός από τα βομβαρδισμένα κτίρια, γράφοντας τα εξής:


«Είμαι εδώ και είναι κάπως περίεργο που το κτίριο δεν είναι καν μονωμένο και οι ντόπιοι δεν έχουν δει κανένα ασθενοφόρο.»

«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή πιστεύω αυτά που βλέπω και τη δήλωση της Ουκρανίας περισσότερο από τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι περισσότεροι από 600 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν», είπε ο Kuronen.

Ορισμένοι συντάκτες δημοφιλών ρωσικών στρατιωτικών καναλιών στο Telegram δεν πιστεύουν επίσης  τα μηνύματα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Ανάμεσά τους και το κανάλι «Gray Zone», που θεωρείται κοντά στην ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner. «Δεν διαπιστώθηκε καμία ζημιά από την επίθεση αντιποίνων, όπως στην περίπτωση της επίθεσης στον κοιτώνα Νο 47 (καθώς και στον ξενώνα)», γράφει ο συντάκτης του καναλιού.

Οι συντάκτες του καναλιού "Military Informant" (το οποίο αναδημοσίευσε ο «Rybar» - ένας από τους δημοφιλείς «στρατιωτικούς μπλόγκερ») έδωσαν το μήνυμά τους για τον βομβαρδισμό του Κραματόρσκ  με τον τίτλο «Ας μιλήσουμε για απάτη».

Σύμφωνα με τον «Στρατιωτικό Πληροφοριοδότη», «δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ο λόγος, να ανακοινώσουν ότι 600 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν αμέσως, αφού το κτίριο δεν χτυπήθηκε πραγματικά (ακόμη και ο φωτισμός του παρέμεινε αναμμένος).

BBC

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr