Αμερικανικό Κογκρέσο: Αναμονή για έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα


Ιανουάριος 14, 2023. Ελλάδα

 

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά και F-35 στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  όσον αφορά για την Τουρκία, πρόκειται για πώληση 40 νέων μαχητικών, καθώς και κιτ για τον εκσυγχρονισμό 79 αεροσκαφών αυτού του τύπου που βρίσκονται εν ενεργεία. 

Πυραύλους αέρος - αέρος και βόμβες

Επιπλέον, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πουλήσουν στην Τουρκία 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται η απόφαση για τις πωλήσεις όπλων να συμπέσει με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17-18 Ιανουαρίου.

Και έγκριση πώλησης 30 αεροσκάφων F-35 στην Ελλάδα

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ταυτόχρονα με την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, οι Αμερικανοί νομοθέτες ενδέχεται να εγκρίνουν την πώληση τουλάχιστον 30 μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό θα μειώσει τον βαθμό δυσαρέσκειας στην Αθήνα σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Η Τουρκία επιδιώκει να παραλάβει 40 μαχητικά F-16 Block 70 και 80 κιτ Block 70 για να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη της σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία. 

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την επιθυμία της να αποκτήσει το F-16 αφού αποκλείστηκε από το αμερικανικό πρόγραμμα για την παραγωγή μαχητικών-βομβαρδιστικών F-35 πέμπτης γενιάς σε σχέση με την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr