Πράκτορες της ρωσικής GRU με διαβατήρια Αργεντινής συνελήφθησαν στη Λιουμπλιάνα


Ιανουάριος 30, 2023. Ελλάδα.

 

Η υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Σλοβενίας ανακάλυψε στη Λιουμπλιάνα δύο αλλοδαπούς πολίτες που κατασκόπευαν για λογαριασμό της Ρωσίας. 

Σε επιχείρηση με το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NPU) τους συνέλαβαν. Οι δύο ύποπτοι για τις αξιόποινες πράξεις της κατασκοπείας και εξακρίβωσης πλαστού περιεχομένου αντιμετωπίζουν συνολικά ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Delo, ένας Ρώσος κατάσκοπος με υπηκοότητα  Αργεντινής φέρεται να εργάζεται με ψεύτικη ταυτότητα. 

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NPU) συμμετείχε επίσης στη δίωξη και τη σύλληψη των υπόπτων. Συνελήφθησαν σε ένα νοικιασμένο γραφείο σε κτίριο γραφείων στη Λιουμπλιάνα κοντά στο Bežigrad.

Οι δύο Ρώσοι πράκτορες που εργάζονταν στην οδό Πάρμα πιστεύεται ότι εργάζονταν για τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU και ότι λειτουργούσαν ως μέρος ενός περίπλοκου προγράμματος που οι αξιωματούχοι της αντικατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούσαν «παράνομο». 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διασκορπισμένο δίκτυο άριστα εκπαιδευμένων «αθόρυβων πρακτόρων», οι οποίοι έχουν ως επί το πλείστον ψευδείς ταυτότητες και υπηκοότητες τρίτων χωρών, συχνά χωρών της Νότιας Αμερικής, και τις περισσότερες φορές λειτουργούν υπό την αιγίδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. 

Αρκετές συλλήψεις Ρώσων κατασκόπων σε πολλές χώρες

Ο Jose Assis Giammarias, Βραζιλιάνος ακαδημαϊκός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Tromsø, συνελήφθη στη Νορβηγία τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως ανακάλυψαν οι Νορβηγοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, ο Βραζιλιάνος ερευνητής είναι στην πραγματικότητα ο Ρώσος αξιωματικός πληροφοριών Mikhail Mikushin.

Το περασμένο καλοκαίρι, η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών AIVD συνέλαβε επίσης τον Βραζιλιάνο υπήκοο Victor Muller Ferreira στη Χάγη, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα ο πράκτορας της GRU Sergei Vladimirovich Cherkasov.

 Μέσω επαφής με έναν οικότροφο, προσπάθησε να διεισδύσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο ερευνά τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης, Ρώσοι πράκτορες και συνεργάτες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Μολδαβία και τη Λετονία

Μεταξύ αυτών ήταν βουλευτές, αξιωματούχοι, μέλη των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες, καθώς και ένας εργαζόμενος σιδηροδρόμων στη Λετονία που φωτογράφισε και κατέγραψε την κίνηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και έστειλε το βίντεο σε επαφές στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Kurir.rs/24ur

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr