Σκοπιανό: Νέα συνάντηση Βασιλάκη- Γιολέφσκι με Νίμιτς





Αύγουστος 24, 2010.



Νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα αρχίσει στη Νέα Υόρκη. Ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το σκοπιανό ‘κανάλι 5’, με τους διαπραγματευτές Βασιλάκη και Γιολέφσκι.

Οι διακοπές του διαμεσολαβητή τελειώνουν την προσεχή Παρασκευή και αμέσως, με την επιστροφή του, θα συγκαλέσει τους δύο διαπραγματευτές.

Πιθανολογείται ότι η πρόταση που θα υποβληθεί από το Νίμιτς έχει ‘δουλευτεί’ από τα Σκόπια και την Αθήνα. Η συνάντηση του Σεπτεμβρίου καθορίζεται ως εισαγωγική σε μια σειρά εντατικών συναντήσεων που θα ακολουθήσουν.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, χωρίς να έχει συμφωνηθεί το πότε και το που. Η μόνη πληροφορία που υπάρχει, είναι από το γραφείο του προέδρου Ιβάνοφ, ότι κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί με το Νίμιτς.

Οι γνώστες του προβλήματος, σημειώνει το ‘κανάλι 5’ γνωρίζουν ότι απομένουν μόνον δύο μήνες από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Νοέμβριο, και οι πιέσεις για επίλυση θα ενταθούν.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιέσεις θα υπάρξουν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς. Προσωπικά ο Μπαρόζο, θα επιδιώξει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της διαμάχης αυτής. Έντονες πιέσεις από το διεθνή παράγοντα αναμένεται να δεχθεί και η ελληνική πλευρά.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος