Τουρκία: Αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε επτά πόλεις- συνελήφθησαν 85 άτομα



Ιανουάριος 18, 2013.

 Η τουρκική αστυνομία διεξήγαγε εκτός από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, σαρωτικές εφόδους τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου 2013, σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας προκειμένου να πατάξει τo εκτός νόμου αριστερό «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/ Μέτωπο»- DHKP/C.


Η αστυνομία συνέλαβε 85 άτομα και κατάσχεσε μεγάλο αριθμό εγγράφων σε συγκροτημένη επιχείρηση ενδεδειγμένων διευθύνσεων με πρωτεύοντα σημασία στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Τα αρχικά δημοσιεύματα ομιλούν ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι αρκετοί δικηγόροι του Συνδέσμου Σύγχρονων Νομικών- CHD.

Κατηγορούνται γιατί φέρονται ως μεταφορείς εντολών και μηνυμάτων των φυλακισμένων ηγετών του ««Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/ Μέτωπο»- DHKP/C, όπου μέλη της οργάνωσης αυτής πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων σε πόλεις της Τουρκίας.

Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία διεξήγαγε εφόδους σε αρκετές περιοχές και τέθηκαν υπό κράτηση 55 άτομα. Δεκαπέντε από αυτά είναι δικηγόροι.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε  δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της επέμβασής της στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιντίλ στην περιοχή Όκμεϊντάνι, όπως είχαμε δημοσιεύει το πρωί και εισέβαλε σε ένα κατάστημα  στο Mecidiyeköy.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο πρόεδρος Taylan Tanay  τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου  του CHD, του υποκαταστήματος στην Κωνσταντινούπολη, δικηγόροι :  Güray Dağ, Gülvin Aydın, Ebru Timtik, Barkın Timtik και Naciye Demir

Η οργάνωση καταδίκασε την επιδρομή της αστυνομίας μέσω δημοσιεύματος στο Twitter. Στο δημοσίευμα αναφέρει ότι η αστυνομία μπήκε στο γραφείο του σωματείου με το σπάσιμο της πόρτας.

«Ήταν τέσσερις το πρωί. Η αστυνομία έσπασε την πόρτα και άρχισε να ψάχνει το γραφείο. Ο νόμος ορίζει ότι η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να προβεί σε τέτοια ενέργεια χωρίς τη συμμετοχή του εισαγγελέα, αλλά ο εισαγγελέας έφθασε μία ώρα αργότερα. Είπε ότι δεν μπορούσε να βρει που ήταν το γραφείο», όπως δήλωσε.

Τα πρακτορεία ειδήσεων, ωστόσο ανέφεραν ότι η αστυνομία μπήκε στα γραφεία από τα παράθυρα, επειδή το γραφείο  προστατεύονταν από επτά σιδερένιες πόρτες.
Άλλωστε,  οι έφοδοι παρόμοιου τύπου άρχισαν για το DHKP / C πριν από εννέα μήνες.

Σε προηγούμενη επιδρομή, οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο γραφείο λόγω των ατσάλινων θυρών. Όταν η αστυνομία κατάφερε να εισέλθει στο γραφείο ανακάλυψε ότι τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου είχαν ήδη καταστρέψει πολλά έγγραφα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για δεσμούς τους με την αριστερίστικη οργάνωση.

Από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν προκύπτει ότι οι δικηγόροι είχαν υποστηρίξει  τους κρατουμένους σε μια μαζική απεργία πείνας στις φυλακές το περασμένο έτος για την προάσπιση των ευρύτερων δικαιωμάτων  του  φυλακισμένου ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στη Σμύρνη, οι ύποπτοι που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στο τμήμα της Αντι-τρομοκρατίας της Σμύρνης για να σταλούν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη για ανάκριση.
Στην Προύσα με τη συνδρομή ελικοπτέρων, αστυνομικών ομάδων και ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν σε δεκάδες σπίτια όπου κατάσχεσαν ναρκωτικά και πολλά όπλα.

Συλλήψεις έγιναν επίσης στην Άγκυρα, στο Κοτσάελι και σε δύο ακόμη επαρχίες.
Στο μεταξύ, ομάδα δικηγόρων διαμαρτυρήθηκε για την κράτηση των συναδέλφων τους και διαδήλωσε μπροστά από το κτήριο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας υψώνοντας πανό ζητώντας την απελευθέρωση των συναδέλφων τους.

Ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP, Melda Onur,  στην Κωνσταντινούπολη, καθόρισε ως ‘λάθος’ την αστυνομική επιχείρηση και είπε ότι περιμένει από την αστυνομική διεύθυνση να αναγνωρίσει το λάθος της.

Ωστόσο, αστυνομικές πηγές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι φερόμενοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP / C, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Σμύρνη είχαν σχεδιάσει επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Σμύρνης καθώς και τη δολοφονία ορισμένων κρατικών λειτουργών στην επαρχία.

--
Τουρκικός Τύπος


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr