«Η Ελλάδα και η Κύπρος δημιουργούν καταστροφικές καταστάσεις στα Βαλκάνια»


http://www.echedoros-a.gr

Φεβρουάριος 13, 2013.

Παρά το ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έλαβαν οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθούν ακόμη να παρεμποδίζουν τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως είναι η επέκταση της ΕΕ στις βαλκανικές χώρες, τόνισε ο Mark Leonard διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), σημαντικό αναλυτικό κέντρο με έδρα το Λονδίνο, όπως παρουσιάζεται σε αλβανικό δημοσίευμα της Εξπρές.


Ο Λέοναρντ μίλησε στο Ινσιτούτο ‘Brookings’ στην Ουάσιγκτον, στο πάνελ της συζήτησης για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την έξοδο από την κρίση στην Ευρωζώνη, όπου έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος έλαβαν μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να επηρεάζουν καταστροφικά πολλές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Υπάρχει το ζήτημα αυτό,  από την αρχή της κρίσης και δεν φαίνεται αυτή η δυναμική να αλλάζει, αφού η Ευρώπη αδυνατεί να επιδράσει στους Έλληνες των Βαλκανίων», δήλωσε ο Λέοναρντ.

Λόγω της αντιπολιτευτικής στάσης της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Λέοναρντ είπε, ότι η διεύρυνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια είναι δύσκολη, λέγοντας ότι η ένταξης της Τουρκίας, για παράδειγμα, είναι ένα ζήτημα θεωρητικό, χωρίς να είναι βιώσιμο.

Ο Βρετανός πολιτικός στοχαστής και διευθυντής του ECFR, το οποίο επιδρά στο συμβούλιο για την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, εκτιμά ότι μετά την αναμενόμενη ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μελλοντική επέκταση θα απαιτηθεί να αναπτυχθεί σοβαρή συζήτηση, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr