Την Τετάρτη τα Σκόπια υπογράφουν το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ



Φεβρουάριος 2, 2019. 19:34

Σκόπια.

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η τελετή  υπογραφής του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019.



«Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία: Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το Πρωτόκολλο Προσχώρησης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ», έγραψε  ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.


Η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του υπουργού Εξωτερρικών, Νίκολα Ντιμίτροφ. Οι πρέσβεις και των 29 κρατών μελών θα υπογράψουν το πρωτόκολλο, μετά από το οποίο η πΓΔΜ θα μπορέσει να συμμετάσχει σε όλες τις ‘βασικές μορφές’ του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.


Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει  μέχρι και δύο χρόνια, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι πρέπει να κλειδωθεί  στις αρχές του 2020,  με μια πιθανότητα  αργά φέτος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει το Πρωτόκολλο στο Κοινοβούλιο της και αυτό είναι πιθανόν να γίνει στις 8 Φεβρουαρίου.


Μέχρις στιγμής, η Βουλγαρία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενέκριναν το πρωτόκολλο και έδωσαν εξουσιοδότηση υπογραφής. 


mkd.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr