Ο Ιταλός πρωθυπουργός δίνει ελπίδες στα Σκόπια



Οκτώβριος 22, 2019. 21:15

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει την αξιοπιστία της και ο μύθος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μεγάλος Ευρωπαίος, έχει χαθεί και η έντονη καταδίκη του ευρωπαϊκού ‘Όχι’ στις διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια και την Αλβανία έχουν επαναληφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



Ποια ήταν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα;
Οι ηγέτες όλων σχεδόν των σημαντικών πολιτικών ομάδων αναγνώρισαν ότι έχει γίνει μεγάλη αδικία και ότι, υπό το πρόσχημα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της ΕΕ, οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει την ευρωπαϊκή προοπτική που τους άξιζε.


«Έχουμε ζητήσει τόσα πολλά από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως η αλλαγή του ονόματος της χώρας, για να έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ΕΕ. Έκαναν πραγματικά το καλύτερο και τους κλείσαμε την πόρτα. Είναι, αλήθεια, αναξιόπιστοι κρίθηκαν και οι αρχηγοί κρατών και των κυβερνήσεων και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


«Όταν εκλέχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, γιορτάσαμε για έναν νέο και σπουδαίο Ευρωπαίο, αλλά με την πάροδο του χρόνου παίρνουμε την εντύπωση ότι δεν είναι ούτε τόσο μεγάλος ούτε Ευρωπαίος όπως είπαμε, δήλωσε ο Φιλίπ Λαμπέρτ, συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε:


«Κατά τη γνώμη μου, ήταν ένα λάθος και το είπα ανοιχτά και άμεσα στους ηγέτες. Τώρα ελπίζω ότι οι ηγέτες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θα επιστρέψουν στο ζήτημα αυτό πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ελπίδες από τον Κόντε


Αλλά, υπάρχει το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να μην περιμένουν έως τον Μάιο του επόμενου έτους. Αυτό είναι το ζήτημα που προέκυψε χθες μετά την ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ότι το θέμα της διεύρυνσης θα επιστραφεί στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι, μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, θα επισκεφθεί τη Ρώμη την επόμενη Τρίτη.


«Μάλλον θα συζητήσουμε αυτήν την ιδέα. Γνωρίζω ότι η Ιταλία επιθυμεί να οργανώσει μια ειδική πρωτοβουλία στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων- GAC, όπου θα ανοίξει εκ νέου το ζήτημα. Ελπίζουμε η απόφαση να αλλάξει σύντομα», δήλωσε ο Ζάεφ.


Ο Κόντε ήταν ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της αρνητικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, όταν δήλωσε ότι η συνάντηση των Βρυξελλών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως ιστορικό λάθος.


kanal5.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr