«Η Αίγυπτος κήρυξε συμμαχία εναντίον της Τουρκίας και έβαλε την Ελλάδα σε αυτήν»-βουλγαρικό δημοσίευμα





Ιούνιος 1, 2020. 20:46

Συνασπισμός πέντε χωρών, μεταξύ αυτών και ο νότιος γείτονάς μας, η Ελλάδα, θα εργαστεί ενάντια στις τουρκικές πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο.
 Αυτό υποδηλώνεται από την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών μετά από μια τηλεδιάσκεψη τον περασμένο μήνα, που δημοσιεύθηκε από το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, γράφει η ηλεκτρονική έκδοση "Al Monitor", όπως σημειώνει η βουλγαρική Dnevnik.



Στην τηλεδιάσκεψη συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και τη μάχη για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Κορυφαίοι διπλωμάτες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν στις  «παράνομες» (τα εισαγωγικά στο βουλγαρικό κείμενο) γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - όπου η Τουρκία διεκδικεί καταθέσεις στην περιοχή του νησιού της Κύπρου - καθώς και την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στη Λιβύη.


Στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, η Τουρκία υποστηρίζει - πολιτικά και στρατιωτικά - τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, πίσω από τις οποίες είναι η Ιταλία και το Κατάρ. 


Στο άλλο στρατόπεδο είναι οι χώρες μιας ένωσης, που δεσμεύονται από μια κοινή δήλωση. 

Η μεγάλη απουσία στη συνάντηση τους ήταν της Ρωσίας, η οποία υποστήριζε αποτελεσματικά τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύγκρουση.


Τα δύο στρατόπεδα εμβαθύνουν αυτή τη στιγμή τη σύγκρουση στη Λιβύη με όπλα, εξοπλισμό και μαχητές, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για βήματα προς την ανακωχή, και ορισμένοι, μάλιστα, ειδικοί μιλούν για ένα συριακό σενάριο. 


Η τουρκική εμπλοκή, εν τω μεταξύ, άλλαξε την κατάσταση στο  λιβυκό έδαφος, γέρνοντας τις κλίμακες υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.


Στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι δύο νότιοι γείτονες της Βουλγαρίας, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται ο ένας εναντίον του άλλου.


Αν και η Αθήνα δεν συμμετείχε στις μάχες στη Λιβύη,  λίγες εβδομάδες αφότου υπέγραψε η Άγκυρα ένα μνημόνιο με την Τρίπολη για να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα κοντά στο νησί της Κρήτης, δέχθηκε τον Χαφτάρ πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε επισήμως την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία στη διαμάχη για πόρους στη Μεσόγειο, και στις 16 Μαΐου καταδίκασε τη γεώτρηση του τουρκικού πλοίου Γιαβούζ από το νησί. 


Η τουρκική εταιρεία πετρελαίου, εν τω μεταξύ, ζήτησε άδεια από την κυβέρνηση της Τρίπολης, δύο ημέρες νωρίτερα, για γεώτρηση στην οικονομική της ζώνη.


Η κατάσταση έχει μια πρωτοφανή πλοκή, στην οποία ενδέχεται να εμπλακούν και άλλες περιφερειακές δυνάμεις.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr