Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις δηλώσεις για εδαφικές αξιώσεις στη Βόρεια Μακεδονία


Μάρτιος 31, 2021. 22:03. Ελλάδα.


«Ανησυχούμε βαθιά για το βίντεο του ευρωβουλευτή ενός κυβερνώντος κόμματος στη Βουλγαρία,  ο οποίος διεκδικεί εδαφικές αξιώσεις από τη Βόρεια Μακεδονία. 

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται και ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Συμφωνία Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει το Γραφείο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας- ΕΕ, σχετικά με το βίντεο του ευρωβουλευτή Ανγκέλ Τζαμπάζκι, όπως γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων Σλόμποντεν Πέτσατ.

Η ανακοίνωση εστάλη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Andreas Schieder και τους αντιπροέδρους  Irena Yovena και Marion Walsman, καταδικάζοντας και εκφράζοντας τη  λύπη τους για το βίντεο του Τζαμπάζκι που δεν σέβεται την πρόοδο και τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, που έχει αναγνωρισθεί από το ΕΚ, το ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη.

«Η ΕΕ στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης, των δημοκρατικών αξιών και της ευημερίας των πολιτών της, στην υπέρβαση των ιστορικών διαφορών και στη συνεργασία για ένα κοινό μέλλον. Καλούμε τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για σχέσεις καλής γειτονίας και κάθε ενέργεια που παραβιάζει το πνεύμα καλής γειτονίας πρέπει να αποφεύγεται και να καταδικάζεται  ως απαράδεκτη. 

Επομένως, καλούμε τη βουλγαρική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, να καταδικάσει το βίντεο που δημοσίευσε ο κυβερνητικός εταίρος του, και να απομακρυνθεί με σαφήνεια από κάθε φλεγμονώδη ρητορική που έχει στόχο να κερδίσει πολιτικά σημεία και να προωθήσει εθνικιστικές ιδεολογίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Fokus

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr