Τούρκοι περιβαλλοντολόγοι αντιδρούν στον ερχομό του «πλοίου – δηλητήριο»


Απρίλιος 9, 2021. 21:21. Ελλάδα.


Ένα από τα πλέον δηλητηριασμένα πλοία κατευθύνεται προς την Τουρκία. Το αεροπλανοφόρο «Nae Sao Paulo», το οποίο δεν αποδέχεται καμία πολιτισμένη χώρα, προγραμματίζεται να μεταφερθεί από τη Βραζιλία στην περιοχή ανακύκλωσης πλοίων Aliağa για να αποσυντεθεί, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 Η Γαλλία είχε χρησιμοποιήσει το αεροπλανοφόρο σε πυρηνικές δοκιμές για πολλά χρόνια πριν το πουλήσει στη Βραζιλία. Το πλοίο είναι μολυσμένο με αμίαντο, βαρέα μέταλλα και ραδιενεργές ουσίες. Τα πυρηνικά απόβλητα που πάνε; Θα πεταχτούν στη θάλασσα της Σμύρνης;


 Το πυρηνικό πλοίο FS Foch, που κατασκευάστηκε στη Γαλλία, λειτούργησε μεταξύ 1960 και 2000.

 Πωλήθηκε στη Βραζιλία το 2000.

 Η Βραζιλία, η οποία ονόμασε τον αερομεταφορέα «Nae Sao Paulo», το απενεργοποίησε το 2017. 

Στις 12 Μαρτίου 2021, το κύτος του πλοίου τέθηκε σε δημοπρασία με 1 εκατομμύριο 818 χιλιάδες δολάρια.

 Το πλοίο αγοράστηκε από την τουρκική εταιρεία «Sök Denizcilik ve Ticaret AŞ». Η Cormack Maritima με έδρα τη Βραζιλία συμμετείχε στον διαγωνισμό για λογαριασμό αυτής της εταιρείας. Η εταιρεία «Sök Denizcilik» ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης να φέρει το πλοίο στην περιοχή ανακύκλωσης πλοίων Ali Ağa τον Ιούνιο.

 

Κινητοποιήθηκαν οι περιβαλλοντολόγοι

 

Η είδηση ​​ότι το παροπλισμένο πολεμικό πλοίο από τη Βραζιλία έπλεε προς τη Σμύρνη για διάλυση, έχει αναστατώσει τους περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες οι οποίοι υπέβαλαν  αναφορά στην Λιμενική Αρχή της Aliağa.

«Δεν θέλουμε πλοία να εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα για ανακύκλωση. Η περιοχή αποσυναρμολόγησης πλοίων πρέπει να είναι κλειστή».  Ωστόσο, η πλατφόρμα Nae Sao Paulo ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νομική μάχη για την απαγόρευση της εισόδου στην Τουρκία. 

Η Επαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού της Τουρκικής Ένωσης Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Σμύρνης, επεσήμανε το ζήτημα  των 600 τόνων αμιάντου και ραδιενεργών ουσιών του αεροπλανοφόρου που φέρεται να φιλοξενεί,  έθεσε πρόταση ανάλυσης των ραδιενεργών ουσιών που περιέχει και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης.

 

Μόνο πέντε χώρες ανακυκλώνουν πλοία


Υπάρχουν μόνο πέντε χώρες στον κόσμο με κέντρα διάλυσης πλοίων. Αυτές οι χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Τουρκία. 

Η Ινδία δεν δέχτηκε την αποσυναρμολόγηση του πλοίου Nae Sao Paulo. Το Επαρχιακό Συμβούλιο Συντονισμού της TMMOB Σμύρνης ρώτησε: «Υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις, το πλοίο που η Ινδία δεν συμφώνησε να διαλύσει έγινε αποδεκτό για διάλυση στην Αλίαγα;» 

 «Είναι απαράδεκτο το γεγονός να εισάγει η χώρα απόβλητα και να  μετατρέπεται σε χωματερή όπου αποστέλλονται απόβλητα που παράγονται από την Ευρώπη τα οποία δεν διατίθενται στις δικές της χώρες, και τα οποία δεν δέχονται άλλες χώρες».

Sözcü

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr