Η Γαλλία εξοργίστηκε από τον αποκλεισμό της νέας συμμαχίας ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας


Σεπτέμβριος 16, 2021. Ελλάδα.

 

Η συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησε στο σπάσιμο της σύμβασης 56 δισ. Ευρώ που υπέγραψε η Καμπέρα με τη Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων είναι ένα «μαχαίρι στην πλάτη». 

Αυτό είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. 

Το 2016 η Naval Group επιλέχθηκε από την Αυστραλία για την προμήθεια δώδεκα συμβατικής προώθησης υποβρυχίων. 

«Είμαι οργισμένος, αυτό δεν γίνεται μεταξύ συμμάχων», είπε ο Γάλλος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η «σχέση εμπιστοσύνης» που δημιουργήθηκε μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας έχει «προδοθεί». 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , πήρε μια απόφαση «a la Trump».

Όπως προέκυψε χθες στον αυστραλιανό τύπο, η κυβέρνηση της Καμπέρα σκοπεύει να ακυρώσει τη σύμβαση με τη Naval Group , η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κόστιζε 90 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η εφημερίδα "The Australian Financial Review", ανέφερε χθες ότι το στέλεχος με επικεφαλής τον Σκοτ ​​Μόρισον θα μπορούσε να συμμετάσχει σε project υπό την ηγεσία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου για πυρηνικό υποβρύχιο. 

Η κυβέρνηση της Καμπέρα μπορεί να έχει παρακινηθεί να αλλάξει θέση λόγω της εξέλιξης της στρατηγικής κατάστασης στην περιοχή του Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα λόγω των επιθετικών πολιτικών της Κίνας. 

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη ναυτική βάση του Περθ για υποβρύχια της κατηγορίας Virginia, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, που χρησιμοποιεί υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας, θα πρέπει να βοηθήσει την Αυστραλία στην ανάπτυξη αντιδραστήρων. 

Σύμφωνα με πηγές στην εφημερίδα "AFR", ο Μόρισον προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. 

Το «AFR» αναφέρει επίσης ότι μια μυστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στην Καμπέρα μεταξύ μελών της κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα ναυτικής ανάπτυξης της χώρας.

Το Naval Group έπρεπε να κατασκευάσει 12 υποβρύχια στην Αδελαΐδα, ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος ναυτικής ανάπτυξης της Αυστραλίας.

 Σύμφωνα με το AFR, η λύση της σύμβασης με τη γαλλική εταιρεία θα κόστιζε στο αυστραλιανό ταμείο έως και 400 εκατομμύρια δολάρια. 

Μετά τη σύμβαση, που ανατέθηκε το 2016, οι σχέσεις μεταξύ της Καμπέρα και της Naval Group επιδεινώθηκαν τον τελευταίο καιρό λόγω μιας σειράς διαφωνιών που σχετίζονται με το αυξανόμενο κόστος, τις αλλαγές σχεδιασμού, τις καθυστερήσεις στο ημερολόγιο και τη συμμετοχή των τοπικών ναυπηγείων. 

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το «AFR», ο πρωθυπουργός Μόρισον είχε ζητήσει από τις στρατιωτικές αρχές να εξετάσουν τις επιλογές για ένα «σχέδιο Β» του προγράμματος ανάπτυξης υποβρυχίων.

 Ακόμη και η αντιπολίτευση των Εργατικών είχε καταγγείλει το αυξανόμενο κόστος της συμφωνίας με τη Naval Group, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη σύμβαση.

 

Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για την κοινή χρήση προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών, σε μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ακόμα κι αν η επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρει ρητά το Πεκίνο.

 Η συμφωνία στοχεύει στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σε στρατηγικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία για πυρηνικά υποβρύχια. 

Η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί αρχικά στο να βοηθήσει το ναυτικό της Αυστραλίας να προμηθευτεί στόλο υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας, μια κίνηση που το Πεκίνο πιθανότατα θα θεωρήσει επιθετική. 

Σε κοινή δήλωση, ο Τζόνσον, ο Μπάιντεν και ο Μόρισον είπαν: «Η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα θα βοηθήσει στην υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. 

Για πάνω από 70 χρόνια, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με άλλους σημαντικούς συμμάχους και εταίρους για την προστασία των κοινών αξιών μας και την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας. Σήμερα, με τον σχηματισμό του Aukus - το όνομα του νέου συμφώνου που δημιουργήθηκε από τα αρχικά των τριών χωρών - πρέπει να δεσμευτούμε ξανά για αυτό το όραμα».

 

Nova News - Agenzia Nova

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr