Βουλγαρία: Ο νέος πρωθυπουργός αποφασισμένος να βρει λύση με τη Βόρεια Μακεδονία


Δεκέμβριος 14, 2021. Ελλάδα.

 

Σήμα ότι η Βουλγαρία θα αλλάξει θέση, η οποία εμποδίζει την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ, αναφέρει η βουλγαρική Sega επικαλούμενη τους Financial Times. 

Στη συνέντευξή του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε «είμαστε 100% στη σωστή πλευρά των πολιτικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», «Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία, πολύ γρήγορη, με πολύ σύντομη προθεσμία μόνο 6 μηνών,» είπε ο Πέτκοφ.

Είπε επίσης στους FT ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε νέα βάση. 

«Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας για να προετοιμάσουμε αποφάσεις για θέματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία», είπε ο Πέτκοφ.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τον συνεχάρη. 

«Η ιδέα των ομάδων εργασίας για τις οποίες μιλήσαμε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα δομηθεί το συντομότερο δυνατό. Ελπίζω να έχω ένα σαφές σχέδιο στις αρχές Ιανουαρίου ποιες είναι οι ομάδες εργασίας. Να περιλαμβάνει πολιτισμό, υποδομές, οικονομία και ιστορία. Και ναι, κάνουμε ένα σχέδιο δράσης στις αρχές Ιανουαρίου για αυτές τις ομάδες εργασίας να έχουν πραγματικά αποτελέσματα με την ιδέα να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κιρίλ Πέτκοφ.

Αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Κιρίλ Πέτκοφ είπε στους  δημοσιογράφους ότι η θέση της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει η ίδια, αλλά στόχος του είναι να την «αναβαθμίσει» - όχι μόνο με συνθήματα, αλλά μέσω κοινής εργασίας και επικοινωνίας για την επίλυση της διμερούς διαφοράς.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ηγείται ήδη η νέα υπουργός Θεοδώρα Γκεντσόφσκα, η οποία προέρχεται από το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός».  Το κόμμα του Σλάβι Τριφόνοφ έχει ήδη εκφράσει τη θέση ότι «η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί αφού εκπληρώσει όλα τα κριτήριά μας».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr