Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας

 


Δεκέμβριος 20, 2021. Ελλάδα.

Κωνσταντινούπολη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής της «Μακεδονικής» Ορθόδοξης Εκκλησίας -Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, Παρθένιο, αναφέρει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fokus.

Για τη συνάντηση, το δημοσίευμα επικαλείται την Greek City Times η οποία  την περιέγραψε ως «σημαντική για την εξομάλυνση των σχέσεων της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων με τον ορθόδοξο κόσμο».

Σε «ζεστή ατμόσφαιρα» έγινε δεκτός ο Μητροπολίτης Σκοπίων, συνοδευόμενος από μοναχούς και μοναχές τεσσάρων ιερών μονών, για συνομιλία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος στα Σκόπια, καθώς η τοπική εκκλησία, η οποία αυτοαποκαλείται "μακεδονική", χαρακτηρίζεται ως σχισματική και επιδιώκει την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της», αναφέρει η εφημερίδα,  υπενθυμίζοντας ότι είναι η πρώτη περίπτωση αυτού του είδους που Μητροπολίτης της MOC-OA έγινε επίσημα δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Τα ΜΜΕ στα Σκόπια δημοσιοποίησαν ευρέως τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι ο ορισμός της «αρχιεπισκοπής» παραμένει αγκάθι στο μάτι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 «Η αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η σχισματική εκκλησία στη βόρεια Μακεδονία που προέκυψε μετά τον διαχωρισμό της Σερβικής Εκκλησίας», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο πρώτος αρχιεπίσκοπός της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο πατριάρχη. Ωστόσο, το 1967 κήρυξε την ανεξαρτησία της, με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους να κηρύξει την ηγεσία της σχισματική.

Το 2005, μετά από διάλογο που απέτυχε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Σερβικού Πατριαρχείου και της Σχισματικής Εκκλησίας, το Σερβικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας της Βόρειας Μακεδονίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr