Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κάλεσαν τη Σερβία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας να εκδώσει πρώην βουλευτές για εγκλήματα πολέμου


Δεκέμβριος 13, 2021. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασαν σήμερα ανησυχία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) για τη μη συνεργασία της Σερβίας με το διάδοχο του δικαστηρίου της Χάγης και κάλεσαν το Βελιγράδι να εκδώσει πρώην μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS).



Στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρμελ Άγκιους, και ο Γενικός Εισαγγελέας, Σέρτζε Μπράμερτζ, υπέβαλαν τακτική έκθεση, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τη μη συνεργασία της Σερβίας με τον Διεθνή Υπολειπόμενο Μηχανισμό για τα Ποινικά Δικαστήρια.

«Η Σερβία έχει υποχρέωση να συνεργαστεί με τον Μηχανισμό και την καλούμε να ενεργήσει με εντολή αυτού του δικαστηρίου, να συλλάβει και να εκδώσει πρώην βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Petra Jojić και Vjerica Radeta», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.


Επεσήμανε επίσης το πρόβλημα της άρνησης της γενοκτονίας και την εμφάνιση τοιχογραφίας στο Βελιγράδι με την εικόνα του πρώην διοικητή του Στρατού της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος καταδικάστηκε στη Χάγη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας κάλεσε τη Σερβία «να υπακούσει στην εντολή του Μηχανισμού».

«Λυπούμαστε που η Σερβία δεν εξέδωσε την Petra Jojić και τη Vjerica Radeta μετά από πολλά αιτήματα του Μηχανισμού. Την καλούμε να το κάνει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Πρόσθεσε ότι η εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου είναι απαράδεκτη, δηλώνοντας ότι αυτό το φαινόμενο είναι ορατό σε πολλές περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου, όπου υπάρχουν τοιχογραφίες με την εικόνα του Ράτκο Μλάντιτς στις προσόψεις.

Μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της Νορβηγίας καταδίκασε επίσης τη μη έκδοση των Jojić και Radeta στη Χάγη, δηλώνοντας ότι η Σερβία στέλνει ένα κακό μήνυμα στον κόσμο.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν σήμερα διαφορετικές απόψεις για το ρόλο και τη δικαιολόγηση της ύπαρξης του Διεθνούς Υπολειμματικού Μηχανισμού για τα Ποινικά Δικαστήρια.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε ότι ο Μηχανισμός ήταν μια «προσωρινή δομή» και ότι ήταν «λανθασμένο να θεωρείται διεθνές δικαστήριο», αλλά ότι «δραστηριότητες για το κλείσιμό του» ωστόσο φάνηκαν.

Ρώτησε γιατί δαπανήθηκαν τεράστια χρήματα για το έργο αυτού του δικαστηρίου, το οποίο επέκρινε για τη στάση του απέναντι στα προβλήματα υγείας του Ράτκο Μλάντιτς, δηλώνοντας ότι του αρνήθηκαν επαρκή περίθαλψη.

Ο Ρώσος διπλωμάτης επέκρινε επίσης το δικαστήριο της Χάγης, το οποίο κληρονόμησε τον μηχανισμό, λέγοντας ότι το γεγονός ότι δεν είχε καταδικάσει πρώην αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου που δικάζονται αυτή τη στιγμή ενώπιον του δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου για εγκλήματα του UCK, με έδρα τη Χάγη, λέει πολλά για την αμεροληψία του, όπως αναφέρει η σερβική beta.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr