Λιβύη: Ο Σάλεχ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά και ζήτησε σχηματισμό νέας

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ


Ιανουάριος 18, 2022. Ελλάδα.

Τομπρούκ.


Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, η οποία «δεν έχει πλέον νομιμότητα», υποδεικνύοντας την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με αραβικό δημοσίευμα.

Ο Σάλεχ μίλησε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου για τον καθορισμό ενός νέου οδικού χάρτη για τις εκλογές, ενώ η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε την ανάγκη για περίοδο 6 έως 8 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Ο Σάλεχ αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην ανάγκη μιας νέας κυβέρνησης, 3 εβδομάδες μετά την αναβολή των  προεδρικών εκλογών που είχαν προγραμματισθεί για τις 24 Δεκεμβρίου, ζητώντας τον οικονομικό έλεγχο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

 

Υπόνοιες διαφθοράς

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σάλεχ κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα  Αλ Σιντίκ αλ Σουρ να διερευνήσει τι ξόδεψε η κυβέρνηση, ειδικά στον τομέα της  ανάπτυξης και έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας «παραβιάσεις και κατάχρηση εξουσίας με την ανάθεση αντιπροσώπων και μη, σε ηγετικές θέσεις κατά παράβαση νόμων και κανονισμών».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, Σιντίκ αλ Καμπέερ, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να λάβουν υπόψη τους ότι δεν πρέπει δαπανώνται κονδύλια από τον προϋπολογισμό εκτός από όσα αποφασίστηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νέο σχέδιο Συντάγματος

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρότεινε, επίσης, μια πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη του συντάγματος από 30 διανοουμένους, συγγραφείς, στοχαστές και ακαδημαϊκούς που είναι ειδικευμένοι στο συνταγματικό δίκαιο, που εκπροσωπούν τις τρεις περιοχές της Λιβύης, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο συντάγματος που προτάθηκε προηγουμένως «δεν είναι πλέον αποδεκτό από τους Λίβυους».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr