Εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις και ταραχές σε όλο το Καζακστάν

 


Ιανουάριος 10, 2022. Ελλάδα.


164 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών και των διαδηλώσεων σε όλο το Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν. Μεταξύ των νεκρών ήταν 16 αστυνομικοί και η Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με την «Ηχώ της Μόσχας» τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας πέθαναν στο Καζακστάν μέσα σε μια ημέρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων AP μετέδωσε ότι σύμφωνα με το Γραφείο του Προέδρου 5.800 άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία. 

Ο Πρόεδρος  Κασίμ Γιαμάρτ Τοκάγιεφ ισχυρίστηκε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί και ότι η κυβέρνηση ελέγχει όλες τις εγκαταστάσεις της, ωστόσο την Κυριακή υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς σε όλη τη μεγάλη πόλη στην πολιτεία Αλμάτι. Το διεθνές αεροδρόμιο παραμένει κλειστό και ενδέχεται να ανοίξει για πτήσεις αύριο.

Μεταξύ των κρατουμένων είναι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, Καρίμ Μασίμοφ, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί ότι προσπάθησε να τον ανατρέψει. Μέρος της ρωσικής δύναμης που έφτασε στη χώρα είχε ανατεθεί η φύλαξη των κυβερνητικών κτιρίων στην πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν. 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ταραχές ξέσπασαν όχι μόνο λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του φυσικού αερίου, αλλά και εναντίον της άρχουσας ελίτ και του προέδρου, ο οποίος εξελέγη στη θέση του από τον πρώην πρόεδρο Νορσουλτάν  Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα της Κεντρικής Ασίας για περίπου τριάντα χρόνια και διόρισε τον σημερινό πρόεδρο.

Ο Ναζαρμπάγιεφ υπηρετούσε μέχρι πριν από λίγες ημέρες ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έως ότου καθαιρέθηκε από τον νυν πρόεδρο πριν από λίγες ημέρες. Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης και ολόκληρης της κυβέρνησης.

Israel Defense

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr