Σκόπια: «Δεν θα πούμε εμείς τι μειονότητες υπάρχουν στην περιοχή»


Ιανουάριος 17, 2022. Ελλάδα.

Ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Μπόγιαν Μαρίσιτς, δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση της  Βόρειας Μακεδονίας για να πει πού υπάρχει μειονότητα στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εσωτερικό ζήτημα των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Ευρώπης της Γερμανίας Άνα Λίρμαν ο Μαρίσιτς είπε ότι κάθε ομάδα ανθρώπων ή εθνική κοινότητα, πολιτικό κόμμα ή ένωση έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα δικαιώματά της μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Ο Μαρίσιτς είναι κατηγορηματικός ότι ο καθορισμός του είδους της εθνοτικής κοινότητας που υπάρχει σε οποιαδήποτε χώρα της περιοχής δεν θα ήταν παραγωγικός αυτή τη στιγμή.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων.

Το θέμα της σλαβομακεδονικής μειονότητας προέκυψε λίγο πριν την επίσκεψη της βουλγαρικής ηγεσίας του κράτους, η οποία αναμένεται να φτάσει αύριο στα Σκόπια.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας  Κιρίλ Πέτκοφ είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν μιλήσει με εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βουλγαρία για την αναγνώριση της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη χώρα.

«Δεν υπάρχει τέτοια μειονότητα και δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια τέτοια μειονότητα», είπε ο Πέτκοφ.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ρώτησε ποιος άλλος, εκτός από τα Σκόπια, ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρία και η δήλωση Μαρίσιτς  σημαίνει ότι θα ζητήσει από τη Βουλγαρία να μην ανακατεύεται στα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία;

 Σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης, η συμπεριφορά ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι επαίσχυντη και αναξιοπρεπής, η οποία, όπως λένε, αποτελεί ακόλουθη και συνέχεια των επαίσχυντων πολιτικών του Ζαεβισμού (σημ. πολιτικής Ζάεφ).

makfax.com.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr