Πρόεδρος Αλβανίας στα Σκόπια: Επιβλητικά, αλλά, αόριστα τα «Ανοιχτά Βαλκάνια»

 


Ιανουάριος 14, 2022. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι «εντυπωσιακή και ασαφής», και ότι μέχρι στιγμής έχει φέρει μόνο συζητήσεις.

Κατά τη γνώμη του, μετά από τρεις αλλαγές ονόματος, «το μόνο θετικό στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο ορισμός των ‘Ανοιχτών’», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα «Οι Αλβανοί στη Νέα Χιλιετία - Προκλήσεις και Προοπτικές» στο Ινστιτούτο Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αλβανών στα Σκόπια, εξέφρασε «ανησυχία για τη θέση του Κοσσυφοπεδίου λόγω της τάσης των Ανοιχτών Βαλκανίων να το περιθωριοποιούν».

«Ταυτόχρονα, έχουμε τη Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία είναι συνολική και έχει δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, επειδή συνοδεύεται από εγγυήσεις και οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία έχει δημιουργήσει μηχανισμούς εφαρμογής και παρακολούθησης», είπε ο Μέτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Kosovo Online.

Δήλωσε επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, με μια λύση αποδεκτή από όλους, η οποία να «εγγυάται ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια πιο σοβαρή προσέγγιση στα Δυτικά Βαλκάνια και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

«Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό, καθώς και η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για το Κοσσυφοπέδιο, θα φέρει συγκεκριμένες και πολύ θετικές συνεισφορές στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και στην ευημερία των πολιτών μας» είπε ο Μέτα.

kosovo-online.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr