Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Ουκρανοί παραστρατιωτικοί εκπαιδεύονται από τη CIA για άμυνα σε ρωσική εισβολή


Ελεύθεροι σκοπευτές με κοστούμια παραλλαγής κατά τη διάρκεια των εορτασμών με την ευκαιρία της 5ης επετείου της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας

Ιανουάριος 16, 2022. Ελλάδα.

Η CIA επιβλέπει ένα μυστικό πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ για τις ελίτ ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλο προσωπικό πληροφοριών, σύμφωνα με πέντε πρώην αξιωματούχους πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας που γνωρίζουν την πρωτοβουλία, αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δημοσίευμα του ‘Yahoo News’.

 Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015, έχει ως έδρα μια άγνωστη δομή στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με ορισμένους από αυτούς τους αξιωματούχους.

Οι δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τη CIA θα μπορούσαν σύντομα να παίξουν κρίσιμο ρόλο στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί καθώς πολλοί φοβούνται ότι προετοιμάζονται για εισβολή. 

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν συνομιλίες για την ασφάλεια στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γενεύη, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε καμία συγκεκριμένη συμφωνία.

Ενώ το κρυφό πρόγραμμα, το οποίο διοικείται από παραστρατιωτικούς που εργάζονται για το χερσαίο τμήμα της CIA - τώρα επίσημα γνωστό ως Ground Department - ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα μετά την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και επεκτάθηκε υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν το αύξησε περαιτέρω,  όπως είπε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών σε επαφή με συναδέλφους στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους, το πρόγραμμα πολλών εβδομάδων, με έδρα τις ΗΠΑ, της CIA περιελάμβανε εκπαίδευση σε πυροβόλα όπλα, τεχνικές καμουφλάζ, καθοδήγηση στην ξηρά, τακτικές όπως «κάλυψη και κίνηση», πληροφορίες και άλλους τομείς.

Το πώς θα χαρακτηριστεί το πρόγραμμα είναι θέμα αμφισβήτησης. Οι ΗΠΑ εδώ και τρεις προέδρους συζητούν εάν θα βοηθήσουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και πόση θα είναι αυτή, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται συχνά στο εάν αυτή η βοήθεια είναι επιθετικού ή αμυντικού χαρακτήρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA ήταν, ή είχε ποτέ, επιθετικό προσανατολισμό. 

«Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει στη συλλογή πληροφοριών», είπε ένας σημερινός ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

 

«Πως να σκοτώνουν Ρώσους»

 


Μαχητές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ περπατούν σε θέση μάχης στη γραμμή διαχωρισμού από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στον οικισμό Φρούνζε στην περιοχή Λουχάνσκ, Ουκρανία, 24 Δεκεμβρίου 2021. (Alexander Ermochenko/Reuters)

Ένα άτομο που γνωρίζει το πρόγραμμα το έθεσε πιο ωμά.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν μια εξέγερση», είπε ένας πρώην αξιωματούχος της CIA, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα έχει διδάξει στους Ουκρανούς πώς «να σκοτώνουν Ρώσους».

Το πρόγραμμα, το οποίο δεν φαίνεται να είχε ποτέ επισήμως στόχο την προετοιμασία για μια εξέγερση, περιλάμβανε εκπαίδευση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. 

Ένας άλλος πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας περιέγραψε τεχνικές πτυχές του προγράμματος, όπως το να δείξει στους Ουκρανούς πώς να διατηρούν ασφαλείς επικοινωνίες πίσω από τις γραμμές του εχθρού ή σε ένα «εχθρικό περιβάλλον πληροφοριών» ως πιθανή «εκπαίδευση δυνάμεων για να παραμείνουν πίσω».

Ο σημερινός ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με οποιονδήποτε τρόπο «για να βοηθήσει σε μια εξέγερση».

«Οι προτάσεις ότι έχουμε εκπαιδεύσει μια ένοπλη εξέγερση στην Ουκρανία είναι απλώς ψευδείς», δήλωσε η Τάμι Θορπ, εκπρόσωπος της CIA.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μια μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή, σύμφωνα με πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, εκπρόσωποι και των δύο χωρών πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει νέα εδάφη επ' αόριστον λόγω της σκληρής αντίστασης των Ουκρανών ανταρτών, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους.

zn.ua, tsn.ua, aol.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr