Λιβύη: Ο νέος πρωθυπουργός έχει 15 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση


Φεβρουάριος 11, 2022. Ελλάδα.

 

Η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανακοίνωσε τον Φατχί Μπασάγκα ως πρωθυπουργό, αντί του Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση του, κάτι που ανοίγει την πόρτα, σύμφωνα με παρατηρητές σε μια νέα διαίρεση και σύγκρουση μεταξύ δύο κυβερνήσεων στη χώρα, όπως σημειώνει η al Ghad.

Την Πέμπτη, το λιβυκό κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον επικεφαλής του κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ, επέλεξε τον Φατχί Μπασάγκα ως πρωθυπουργό για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για να διαδεχθεί τον Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία, καθώς στηρίζεται στην άρνησή του στη διεθνή θέση, η οποία εμμένει στην παραμονή του (σημ. αναφέρεται στις δηλώσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Στέφανι Ουίλιαμς).


Ο Νταμπάιμπα παραβίασε τις δεσμεύσεις


Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Λιβυκής Ummah,  Μουχάμαντ αλ Ασμάρ δήλωσε ότι ο διορισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, Φατχί Μπασάγκα, έχει μόνο 15 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να την υποβάλει στο Κοινοβούλιο για την έγκρισή της.

Ο αλ Ασμάρ πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «From London» στην οθόνη του Al-Ghad, ότι η σκηνή στη Λιβύη θα παραμείνει σε διαμάχες, διαιρέσεις και συγκρούσεις, λόγω της απουσίας του διεθνούς ρόλου, που υποτίθεται ότι ελέγχει την σκηνή μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Ο αλ Ασμάρ εξήγησε ότι ο Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα παραβίασε τις δεσμεύσεις που υπέγραψε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και παρουσιάστηκε ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπασάγκα υποσχέθηκε να «ανοίξει μια νέα σελίδα», λέγοντας «απλώνουμε τα χέρια μας σε όλους» και τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα «δεσμευτεί στις δημοκρατικές αρχές».

Ο Μπασάγκα ευχαρίστησε τον Νταμπάιμπα για το έργο που επιτέλεσε «κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο λιβυκός στρατός, με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου να ορίσει πρωθυπουργό τον Φατχί Πασάγκα.

Η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της σε οτιδήποτε διαφυλάσσει την ενότητα και την κυριαρχία της Λιβύης, επισημαίνοντας την ικανότητα της νέας λιβυκής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Φατχί Μπασάγκα, να ελέγχει την εσωτερική κατάσταση και να προετοιμάζει το κλίμα για τη διεξαγωγή εκλογών.

 Στη Λιβύη  επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ φατριών και κρατικών υπηρεσιών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών οδήγησαν στην κατάρρευση της διαδικασίας λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια Λίβυοι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν στις εκλογές του Δεκεμβρίου και η πολιτική σύγκρουση και η καθυστέρηση που ακολούθησε εξόργισε και απογοήτευσε πολλούς από αυτούς.

alghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr