Η Λιβύη βρέθηκε με δύο πρωθυπουργούς-ανησυχία Αραβικού Συνδέσμου


Φεβρουάριος 11, 2022. Ελλάδα.

«Ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων «France Press», ρίχνει φως στο τι περιμένει τη Λιβύη μετά την εκλογή νέου αρχηγού κυβέρνησης από το κοινοβούλιο, που θα γίνει η χώρα με δύο πρωθυπουργούς, για να επιστρέψει ξανά στη διαίρεση», γράφει λιβυκό δημοσίευμα.

Έτσι, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η Λιβύη, αφού βρέθηκε, την Πέμπτη, με δύο πρωθυπουργούς, μετά από μια «αμφιλεγόμενη ψηφοφορία» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία οδήγησε σε ανακάτεμα των καρτών της εξουσίας και φαίνεται ότι άνοιξε ξανά την πόρτα για να παραταθεί η πολιτική μετάβαση.

Το γαλλικό δημοσίευμα επεσήμανε ότι η ψηφοφορία φαινόταν να είναι ένα «θεσμικό πραξικόπημα από το Κίνημα της Ανατολικής Λιβύης» εναντίον του κινήματος «Δύση της Χώρας», όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ διόρισε τον πρώην «με επιρροή» Φατχί Μπασάγκα, στη θέση του Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα  ως πρωθυπουργός.

Ενώ ο Νταμπαϊμπά εξέφρασε επανειλημμένα ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο σε μια κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες, ενώ «οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι πιστεύουν ότι κατέχουν τη νομιμότητα της θέσης του πρωθυπουργού», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η σκηνή των δύο εκτελεστικών αρχών επαναλαμβάνεται στη Λιβύη, μετά την ηγεσία των ετών 2014 και 2016 από δύο ανταγωνιστές πρωθυπουργούς, στα δυτικά και ανατολικά εν μέσω του πολέμου της Τρίπολης.

Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Λιβύη, Πίτερ Μίλετ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «AFP» ότι «το κίνητρο πολλών βουλευτών είναι να διατηρήσουν τις θέσεις και τα προνόμιά τους, αντί να επιτρέψουν μια διαδικασία που οδηγεί ομαλά στις εκλογές».

 

Απέρριψε πρόταση του Ακίλα Σάλεχ ο Νταμπάιμπα

 

  Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση της προέδρου του κοινοβουλίου  Ακίλα Σάλεχ να παραμείνει στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα την αποχώρηση της υποψηφιότητας του από τις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό γιατί δεν ισχύει για τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ  που επωφελήθηκαν από τις θέσεις τους για τη συμμετοχή τους;»

Ο Αλ Νταμπάιμπα συνέχισε, σε συνέντευξή του στο κανάλι «Libya Al-Ahrar»: «Μου παρουσίασαν μια επιστολή από τον Ακίλα Σάλεχ, η οποία ανέφερε ότι ήθελε να με αποκλείσει από τις εκλογές, με αντάλλαγμα τη συνέχισή μου για ένα ή έξι μήνες στην κυβέρνηση χωρίς προβλήματα, αλλά αρνήθηκα γιατί θέλω να φύγουν όλες οι ελίτ που έχουν συσταθεί από το 2011, στην εξουσία που προκάλεσαν την κρίση στη χώρα».

Ανησυχία Αραβικού Συνδέσμου

 


Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Άχμεντ Αμπούλ  Γκέιτ  , δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος ανησυχεί για τις πρόσφατες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη, οι οποίες θα επαναφέρουν την πόλωση η οποία έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο Αμπούλ Γκέιτ τόνισε τη σημασία της έναρξης της απέλασης όλων των μορφών ξένης στρατιωτικής παρουσίας από τα λιβυκά εδάφη και να τεθούν τα όπλα στα χέρια μόνο της επίσημης αρχής στη χώρα.

addresslibya.com, alwasat.ly

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr