Λιβύη- Τρίπολη: Ο Νταμπάιμπα σε μεγάλη εκδήλωση με καλλιτέχνες θα αρνηθεί την παράδοση της εξουσίας


Φεβρουάριος 18, 2022. Ελλάδα.

 

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (Gun) της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα [Abdulhamid Dabaiba] , σκοπεύει να διοργανώσει μια μεγαλειώδη εκδήλωση απόψε στην Τρίπολη με πολλούς ‘ακριβούς’ καλλιτέχνες για να παρουσιάσει το σχέδιό του για την επίλυση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα που είναι μέλος του Καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Nova’.

Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το σχέδιο του Νταμπάιμπα αποκαλείται «Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον λαό» και θα ξεκαθαρίσει τις διαδικασίες διεξαγωγής των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, πριν από τη λήξη του πολιτικού οδικού χάρτη που περιγράφεται από το Φόρουμ του Λιβυκού Πολιτικού Διαλόγου που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. 


Δεν θα παραδώσει την εξουσία


Στην ομιλία του, ο Νταμπάιμπα θα επιβεβαιώσει ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία στον πρωθυπουργό που ορίστηκε από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ, Φατχί Μπασάγκα. Μάλιστα, μέσω αυτού του σχεδίου, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να προλάβει τις εκλογές (που θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί στις 24 Δεκεμβρίου 2021) και ίσως ακόμη και να θέσει υποψηφιότητα (ξανά) για την προεδρία της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νταμπάιμπα - ένας πλούσιος επιχειρηματίας με καταγωγή από την πόλη  Μισράτα - έχει προσλάβει Λίβυους τραγουδιστές και καλλιτέχνες με μεγάλα χρηματικά ποσά, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό για να στείλει ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό: δηλαδή οι Λίβυοι είναι στο πλευρό του.


Το κοινοβούλιο, ωστόσο, του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, ανέτρεψε πρόσφατα τον Πρωθυπουργό Νταμπάιμπα εκλέγοντας τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μπασάγκα, έναν ισχυρό πολιτικό της Μισράτα με καλή πρόσβαση στην Κυρηναϊκή, ως νέο υποψήφιο πρωθυπουργό. 

Πολιτικοί στην Τρίπολη λένε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας και τις επόμενες εξελίξεις. Ο Νταμπάιμπα, μάλιστα, χαρακτήρισε «φάρσα» την ψήφο του Μπασάγκα στα ανατολικά και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

 Η ψήφος εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στη νέα κυβέρνηση μπορεί να διεξαχθεί τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.


Δύο παράλληλες κυβερνήσεις πάλι;


Ο κίνδυνος -προς το παρόν είναι πιθανός- είναι να έχουμε (και πάλι) δύο παράλληλες κυβερνήσεις στη Λιβύη.

 Εν τω μεταξύ, η Ιταλία ζήτησε και έλαβε ότι η κατάσταση στη Λιβύη θα πρέπει επίσης να συζητηθεί στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Μόναχο της Γερμανίας.

 Αυτό πληροφορήθηκε η «Agenzia Nova» από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Η υπουργική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. 

Εκτός από την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι επικεφαλής της διπλωματίας Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών θα μιλήσουν και για την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική όπου υπάρχει μια σοβαρή πολιτική κρίση.





--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr