Μυστικές υπηρεσίες Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία


Φεβρουάριος 21, 2022. Ελλάδα.

Ιερουσαλήμ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ σχολίασε την κλιμάκωση της σύγκρουσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιολόγηση της κατάστασης από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών διαφέρει από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό δημοσιεύει  το RBC-Ukraine , επικαλούμενο το newsru.co.il .

Σε σχετική ερώτηση για το αν το Ισραήλ θεωρεί μικρή την πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Λαπίντ απάντησε καταφατικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει σχέδιο εκκένωσης Ισραηλινών και νέων επαναπατρισθέντων μέσω χερσαίων οδών των γειτονικών χωρών.

«Το Ισραήλ …συνορεύει με τη Ρωσία και κοιτάζει τα συμφέροντά του»

Ο Λαπίντ πιστεύει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πιο δύσκολη κατάσταση από την Ουάσιγκτον για δύο λόγους:

Το Ισραήλ «συνορεύει με τη Ρωσία στη Συρία» και ο συντονισμός με τη Ρωσία έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής επιχειρήσεις κατά των Ιρανών στη Συρία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέκρινε τη θέση του Ισραήλ με τη θέση των χωρών της Βαλτικής, που έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία.

Υπάρχουν εβραϊκές κοινότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Λαπίντ, το Ισραήλ αναγκάζεται να το λαμβάνει αυτό υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με το ουκρανικό δημοσίευμα το Ισραήλ ενδέχεται να μεταφέρει την πρεσβεία από το Κίεβο στο Λβιβ σε περίπτωση εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr