«Φόβος για τουρκικά UAV στην Αθήνα! Ο γείτονας κυνηγά τον "Iron Dome"»


Φεβρουάριος 14, 2022. Ελλάδα.

Κωνσταντινούπολη.

Ο φόβος των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κυρίευσε την Αθήνα. Η διοίκηση της Αθήνας εξετάζει συστήματα κινητής άμυνας και Iron Dome που αναπτύχθηκαν κατά των UAV στο Ισραήλ, γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet και αναμεταδίδει η Aksam.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που παράγει η Τουρκία ως «νέου τύπου απειλή» για τη χώρα του, ενώ τα ελληνικά επιτελεία χρησιμοποίησαν επίσης το «Flying Eye Dome» (Drone Dome), γνωστό και ως «αντι- UAV», από το Ισραήλ καθώς εξετάζουν την αγορά του συστήματος. 

Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, ο Παναγιωτόπουλος είπε, «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα συστήματα UAV της Τουρκίας. Η αντίληψη ότι αδιαφορούμε για αυτόν τον νέο τύπο απειλής και ότι δεν κάνουμε τίποτα είναι λάθος. Η πόρτα είναι ανοιχτή σε όλες τις εταιρείες που προσφέρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ό,τι χρειαστεί θα γίνει», είπε.


Κινητό αμυντικό σύστημα


Το ελληνικό προσωπικό, από την άλλη, εστίασε στο σύστημα «Drone Dome» που παράγει η ισραηλινή εταιρεία Rafael. 

Η εφημερίδα ‘Τα Νέα’ υποστήριξε ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Τουρκίας θα μπορούσε να εξαλειφθεί εάν αποφασιστεί να αγοράσει αυτό το κινητό σύστημα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα χάρη στο ραντάρ 360 μοιρών και τις παρεμβολές που δημιουργεί και «τυφλώνει» τα UAV κόβοντας την επικοινωνία τους με τους κεντρικούς σταθμούς.

Ο Σιδερένιος Θόλος είναι στο τραπέζι

Για το σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» που παράγει η ίδια εταιρεία ενδιαφέρονται και τα ελληνικά επιτελεία. 

Τα Νέα ανέφεραν ότι εάν αποφασιστεί η αγορά του εν λόγω συστήματος, το οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί κατά των πυραύλων της Χαμάς εδώ και 10 χρόνια, μπορεί να δημιουργήσει ασπίδα για την αεράμυνα των νησιών. 

Το «Iron Dome» μπορεί να εντοπίσει τον πύραυλο, ο οποίος έχει βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα, αμέσως μετά την εκτόξευση και μπορεί να υπολογίσει την πορεία και τους στόχους του. 

Το σύστημα Iron Dome, το οποίο αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου, περιλαμβάνει επίσης ένα στοιχείο εκτόξευσης πυραύλων άμυνας. Το συγκρότημα αποτελείται από 3 ή 4 μέρη, το καθένα από τα οποία περιέχει 20 πυραύλους.


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr