Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

«Η Τουρκία δεν θέλει να προκαλέσει την οργή του Πούτιν»


Μάρτιος 1, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

 Οι δηλώσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας, η οποία έλαβε κάποιες αποφάσεις χθες το βράδυ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μοντρέ, έγιναν κύριο θέμα στον διεθνή Τύπο…, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι επιθυμεί να μην περάσουν πολεμικά πλοία, όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της Ρωσίας από τα Στενά.

Η εφημερίδα σχολίασε: «Η Τουρκία δείχνει ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με την αύξηση της βίας στην Ουκρανία».


«Δεν θέλει να προκαλέσει την οργή του Πούτιν»


Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μοντρέ του 1936, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως επισημάνει ότι θα αποτραπεί η διέλευση πολεμικών πλοίων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις του Τσαβούσογλου τονίζουν ότι καλύπτονται τα πολεμικά πλοία όλων των χωρών.

Οι Financial Times σχολίασαν: «Ωστόσο, αυτή η αμερόληπτη απόφαση δείχνει ότι η Τουρκία, η οποία έχει στενούς ενεργειακούς, εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν θέλει να τραβήξει την οργή του Βλαντίμίρ Πούτιν». 

Η εφημερίδα επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της απόφασης της Άγκυρας, ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών, αφού οι εγγεγραμμένες βάσεις τους βρίσκονται στη Ρωσία.

 

WSJ: Μια δοκιμασία για τον Ερντογάν


Από την άλλη, μια σύντομη ανάλυση για το θέμα δημοσίευσε και η Wall Street Journal, μια από τις έγκριτες εφημερίδες των ΗΠΑ …

Στο άρθρο , υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν είχε κλείσει τα Στενά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα γράφει: «Αυτή η κατάσταση θα είναι δοκιμασία για τον Ερντογάν, ο οποίος, επειδή (η χώρα του) είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσει τις διελεύσεις πλοίων, αλλά δεν θέλει να εξοργίσει τον κ. Πούτιν. Κύριε Ερντογάν, με ποιανού πλευρά θα είσαι; σημειώνεται χαρακτηριστικά.

sozcu.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr