Ο αρχιτέκτονας των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ είναι ένας Αμερικανός ραβίνος


Ο Σνάιερ με Ερντογάν και Χέρτζογκ

Μάρτιος 12, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ εισήλθε σε μια νέα εποχή αυτή την εβδομάδα, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ  Ισαάκ Χέρτζογκ να συναντά τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Έχει υποστηριχθεί ότι ο αρχιτέκτονας της πρώτης συνάντησης με το Ισραήλ, 14 χρόνια μετά, ήταν ο Ραβίνος  Μάρκ Σνάιερ, Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Εθνοτική Κατανόηση που εδρεύει στις ΗΠΑ. 

Ο ισραηλινός Τύπος έγραψε για τον ρόλο του ραβίνου Σνάιερ, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με σταρ του Χόλιγουντ και Άραβες σεΐχηδες, στη συνάντηση Ερντογάν και Χέρτζογκ ο Εβραίος κληρικός παρουσιάστηκε ως ο «αρχιτέκτονας των σχέσεων».

Στη γραμμή Άγκυρα-Τελ Αβίβ, όπου οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τους τελευταίους μήνες, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρτζογκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα. 

Ο ισραηλινός Τύπος έγραψε για τον πραγματικό αρχιτέκτονα αυτής της συνάντησης, που στη γραμμή Ισραήλ-Τουρκίας, διεξήχθει τηλεφωνική διπλωματία εδώ και καιρό και τώρα οι σχέσεις έχουν μπει σε διαδικασία εξομάλυνσης.

Εδώ και μια δεκαετία, ο Σνάιερ είναι γνωστός για την προσπάθεια να φέρει κοντά Εβραίους και Μουσουλμάνους μέσω συναντήσεων με βασιλιάδες και πρίγκιπες διάδοχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Κατάρ και άλλων κρατών του Κόλπου.

Ενώ ο Ραβίνος Σνάιερ ήταν ένα από τα ονόματα που ήρθαν στην Άγκυρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζογκ στην Τουρκία, δεν προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την παρουσία του και μάλιστα έδωσε συνεντεύξεις στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel» του Ταλ Σνάιντερ, αναφέρθηκε η θέση του ραβίνου Σνάιερ στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και ο Εβραίος κληρικός χαρακτηρίστηκε ως «αρχιτέκτονας των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ».

Ο ρόλος του ραβίνου Σνάιερ ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 12 Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Χέρτζογκ για να τον συγχαρεί για την εκλογή του ως προέδρου. Αυτό το τηλεφώνημα έσπασε επίσης τον πάγο μιας δεκαετούς διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ  των δύο χωρών που κάποτε ήταν θερμοί σύμμαχοι.

«Ο μόνος δρόμος μέσω του Ισραήλ»

Αναφέρθηκε ότι λίγους μήνες πριν από την κλήση αυτή, ο Σνάιερ συναντήθηκε με τον Χασάν Μουράτ Μερτζάν, Πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

 Αναφέρεται ότι ο Μερτζάν συναντήθηκε με τον Σνάιερ για ιφτάρ και είπε ότι στάλθηκε με εντολή του Ερντογάν για να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας και ζήτησε τη συμβουλή του.

Μιλώντας στους Times of Isarael, ο Σνάιερ είπε:

 «Μπορώ να σου απαντήσω με μια λέξη, Αμερικανοεβραίοι της Τουρκίας, Κογκρέσο, Διοίκηση κ.λπ. αλλά αν θέλετε να αποκαταστήσει τη σχέση του, ο δρόμος περνά μόνο από το Ισραήλ», είπε.

Αναφέρεται ότι ο Χέρτζογκ και ο Σνάιερ γνωρίστηκαν το 1975 όταν ήταν στην ίδια τάξη στο The Ramaz School, ένα εβραϊκό ημερήσιο σχολείο στο Upper East Side του Μανχάταν, και έκτοτε διατηρούν στενές σχέσεις.

Επίσημες πηγές στην Ιερουσαλήμ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν την επιρροή του Σνάιερ στην τουρκική διπλωματία. 

Ο ανώνυμος αξιωματούχος περιέγραψε τον Σνάιερ ως «μία από τις πιο σημαίνουσες εβραϊκές προσωπικότητες στον μουσουλμανικό κόσμο».

Sozcu.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr